Kuchnia Kaszubska

Kaszuby są jednym wyraźnie odróżniających się rejonów w polskim krajobrazie kulturalnym. Posiadają własny regionalny język, tradycję i …kuchnię!

Kuchnia kaszubska jest urozmaicona i bazuje naturalnych darach lasów, jezior, pól i morza.
Czego możemy tu skosztować – z ciekawostek regionalnych:
  •  żôłte wrëki – żółta brukiew (karpiel) – warzywo korzeniowe –  krzyżówka kapusty liściowej i rzepy. Tutaj przyrządza sięz niej zupę.

Jakie potrawy można spotkać na Kaszubach:

ZUPË (zupy)
Brzadowô (owocowa)
Klósczi do zupë (kluseczki do zupy
Czernina (czernina)
Grochòwôn z kwasną kapùstą (grochówka z kiszoną kapustą)
Grzëbòwô (grzybowa)
Kwasnô na kwasnym mlékù (kwaśna na maślance)
Mòzdrëchòwô (musztardowa)
Rëbiónka (rybna)
Wrëkòwô na gãsënie (brukwiowa na gęsinie)
Żuchel (ziemniaczana)
MIÃSNÔ JÔDA (potrawy mięsne)
Bùlwòwé klósczi z miãsã (krokiety ziemniaczane z mięsem)
Drobné miãso (drobne mięso)
Frikasy (kura w białym sosie)
Gòlónka w kwasny kapùsce (golonka w kiszonej kapuście)
Gùlôcz na miodno (indyk na słodko)
Karbónada z kapùstą (schab z kapustą)
Òbòna (okrasa z gęsi)
Półpiersniczi (podwędzany półgęsek)
Półpiersniczi z warzëwama (półgęski w warzywach)
Szmôłt ze szpërkama (smalec ze skwarkami)
Szmùrowóné swiné miãso (pieczeń wieprzowa)
JÔDA Z WARZËWÓW, MĄCZI I GRZËBÓW (potrawy z warzyw, mąki i grzybów)
Bania na kwasno (dynia w occie)
Czwikła (buraczki)
Czwikła na cepło (buraczki na ciepło)
Gòlce (kluski ziemniaczane)
Kaszëbskô kapùsta (bigos kaszubski)
Kwasnô kapùsta z bùlwama (kapusta kiszona z ziemniakami0
Peperluszczi z wãdzónką (kurki z wędzonką)
Prawdzywczi w smiotanie (prawdziwki w śmietanie)
Prażónka do kwasnégò mléka (zapiekanka z ziemniaków]
Przepiekóné pãpòrë (maślaki zapiekane]
Ridze piekłé na masle (rydze smażone w maśle0
Swiéżé gùrczi na kwasno (mizeria z octem)
Swiéżé gùrczi (mizeria)
Zasmażóné bùlwë z kwasnym mlékã (ziemniaki zasmażane z maślanką)
Zôcérka 9zacierki na mleku)
RËBË (ryby)
Brunioné mùtczi (drobne rybki duszone)
Kaszëbsczi slédz (śledź po kaszubsku)
Lëniôk pò kaszëbskù w kwasny kapùsce (lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście)
Piekłé rëbë (prażone ryby)
Pòmùchel pò kaszëbskù (dorsz po kaszubsku)
Rëbë pò greckù (ryby po grecku)
Slédz w òléju (śledzie w oleju)
Slédz w winie (śledzie w winnej zalewie)
Slédzowi gùlasz (gulasz śledziowy)
Slédzowô salatka (sałatka śledziowa)
Sztëpka z pùlkama (sos śledziowy z ziemniakami w mundurkach)
KÙCHË I MIODNÉ (ciasta i słodkości)
Cytrónszpajza (legumina cytrynowa)
Griz (kasza manna na gęsto)
Marchewny pieprznik (piernik z marchwi)
Młodzewi kùch (drożdżówka)
Tort z szabelbónë (tort z fasoli)
Ruchanczi (placki z jabłkami)
Swójsczé pùrcle (domowe pączki)

 

źródła:

  • Tradycyjna Kuchnia Kaszubska – Jarosław Ellwart

22.09.2019

Tags from the story
, ,
Written By
More from Ola

Nadobnica alpejska – owad z rodziny kózkowatych z Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt

Podczas spaceru przez Beskid Niski, idąc na górę Cergową, spotkaliśmy nie lada...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *