Miody Teneryfy


Zawsze, jak jestem w nowym miejscu lubię popróbowac tutejszych smaków i zapachów lokalnej kuchni i wyrobów, w ty,m także miodów.

Najbardziej unikalny i tradycyjny miód z Teneryfy to ten wyprodukowany przez pszczoły, które odwiedzają kwiaty o ostrym i aromatycznym zapachu janowca z Teide (Spartocytisus supranubius, Retama del Teide). Ten miód z gór wyprodukowany w Parku Narodowym Teide i okolicy cieszy się wspaniałą tradycją i renomą.Ten słynny miód jest najstarszym i najbardziej popularnym na wyspie. Miód Retama del Teide posiada lekko bursztynowy kolor i delikatny smak z kwiatowym aromatem oraz roślinnymi akcentami.

Inne miody:

  • tajinaste  – żmijowcowy – wiosenny miód bardzo przejrzysty, biały, z beżowymi odcieniami, który szybko krystalizuje się z kremową konsystencją. Miękki i ciepły smak, z przyjemnymi niuansami balsamicznymi.
  • tedera – z (Bituminaria bituminosa,  Aspalthium bituminosum). Jest to wiosenny miód zbierany na północy wyspy. Jego kolor, bardzo czysty, z żółtym odcieniem. Średnia tendencja do krystalizacji w zależności od towarzyszącej flory; delikatny zapach typu roślinnego i owocowego, przypominający kokos.
  • malpica- z endemiczngo gatunku dziewięćsiłu Carlina xeranthemoides, który rośnie tylko w pobliżu Teide, na wysokości ponad 1200; miód z niego wytwarzany posiada bardzo kremową konsystencję, jasny kolor z perłowymi odcieniami i delikatny smak z akcentem kwiatowym.
  • relinchón –  z gatunku podobnego do gorczycy (Hirschfeldia incana, hoary mustard). Wyróżnia się intensywnym żółtym kolorem „żółtka jaja” i jego skrystalizowaną teksturą. Jest to miód o owocowym i żywym aromacie z zielonymi nutami roślinnymi. Występuje wiosną na terenach pustynnych na północy wyspy.
  • brezal – wrzoścowy – z wrzośca drzewiastego (Erica arborea). Jest to miód produkowany na obszarach, gdzie las wrzosowy i laurowy są łączone na początku korony lasu. Przedstawia ciemnobrązowy z brązowymi odcieniami i wczesną krystalizację charakteryzującą się żywicznymi aromatami i wilgotną ziemią, której towarzyszy łagodna cierpkość. Nadaje się do aromatyzowania mięs i słodzenia lekkich naparów.
  • aguacate – z awokado właściwego (Smaczliwka wdzięczna, Persea americana) – występuje w strefie przybrzeżnej wiosną i ma bardzo ciemny bursztynowy kolor prawie czarny, charakteryzuje się powolną krystalizacją. Ma charakterystyczny i intensywny aromat przypominający karmel i dojrzałe owoce oraz lekki słony smak. Tradycyjnie używa się go do wyrobu gofio i orzechów.
  • mielada – spadziowy
  • poleo – (Bystropogon origanifolius). Produkowany w środkowej części wyspy i obszarach szczytu, głównie na południowym zachodzie. Jest produkowany latem i ma jasny bursztynowy kolor, podkreślony przez bardzo intensywny aromat i aromat o wyraźnie kwiatowych cechach. Jest to miód o średniej krystalizacji w zależności od towarzyszącej flory.
  • hinojo – z kopru włoskiego (Foeniculum vulgare, fennel) Letni miód, który jest produkowany głównie w środkowej i północnej części wyspy. Ciemny bursztynowy kolor i późna krystalizacja, jego smak jest bardzo unikalny, przyprawiony wyraźnymi akcentami lukrecji. Jest to bardzo odpowiedni miód do gotowania mięs, zwłaszcza tych z dziczyzny, i do spożywania sam.
  • barrilla – z  przypołudnika kryształowego (Messembrryamthemum crystallinum) Jest to bardzo wyjątkowy miód, który jest produkowany wiosną na obszarach przybrzeżnych południowego zbocza wyspy. Wyróżnia się bardzo kremową, skrystalizowaną teksturą, jasnym kolorem zwykle z żyłami, oraz łagodnym i ciepłym smakiem przypominającym toffi nabiałowy smak.
  • pitera (agave) – z  agawy amerykańskiej (Agave americana)  Występuje wzdłuż wybrzeża całej geografii wyspy, z większym naciskiem na południu i wschodzie wyspy. Jest bursztynowy lub ciemny bursztyn, chociaż zależy od towarzyszącej flory. Jest produkowany latem i charakteryzuje się intensywnym, uporczywym aromatem i smakiem typu zwierzęcego, w zależności od jego krystalizacji towarzyszącej flory. Jego intensywny aromat sprawia, że ​​nadaje się jako dodatek do mięsa i drobiu.
  • castaño – miód otrzymywany z kasztana jadalnego (Castanea sativa, chestnut) ogólnie płynny. Ma ciemnobrązowy kolor, trwały zapach i smak, z akcentami drewna i czegoś zwierzęcego, gdzie wyraźne gorzkie nuty końcowe wyróżniają się wyjątkowością. Jest to letni miód, idealny do połączenia z mięsem, a także do wyrabiania gofio i deserów.
  • multifloral- wielokwiatowy

Może Cię również zainteresować:

 

Written By
More from Ola

Miody, wyroby różane, szafran i gojnik – czyli co można kupić w sklepie zielarskim w Bułgarii

Bułgarska medycyna tradycyjna stosowała 772 gatunki ziół, teraz „tylko” 300. Będąc w...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *