Fasola tonka- pachnąca wanilią i migdałem


Tonkowiec wonny (Dipteryx odorata, znany jako „cumaru” lub „kumaru”)

  • drzewo pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej
  • kora drzewa jest gładka i szara
  • drewno jest czerwone
  • nasiona zwane są fasola tonka, bób tonka, fasola tonkin, fasola tonquin
  • liście są naprzemienneie pierzaste
  • nasiona posiadają cudny zapach – przypominający wanilię oraz migdał
  • nasiona są czarne i pomarszczone i mają gładkie, brązowe wnętrze
  •  stosowane są w przemyśle perfumeryjnym, cukierniczym, tytoniowym oraz jako dodatek aromatyzujący do piwa
  • fasola tonka stosowana jest jako zamiennik wanilii w perfumach
  • za zapach odpowiada zawarść kumaryn,  nasiona zawierają zwykle 1-3 % kumaryn
  • ze względu na zawartość kumaryn, jej zastosowanie zostało zabronione lub ograniczone w niektórych krajach
  • nadal jest używana m.in. we Francji (głównie w deserach i potrawkach)
  • kumaryna nadaje gorzki smak
  • kumaryna podawana we wlewach dożylnych wykazywała działania niepożadane: krwotoki, uszkodzenia wątroby lub porażenie serca
Tags from the story
, ,
Written By
More from Ola

Krokusy w Dolinie Kościeliskiej

Dziś zebrało mi się na wspomnienie kwietniowej wycieczki z 2009 r. Zastanawialiśmy...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *