Oliwnik wąskolistny

Oliwnik wąskolistny (Eleagnus angustifolia)

Dziś prezentuję Wam oliwnika wąskolistnego (Eleagnus angustifolia) , spotkanego przez nas w Rumunii.

Kremowo-żółte owoce oliwnika wąskolistnego są jadalne – mają smak rabarbaru, a zapach piernika. Owoce to suche i mączyste nibypestkowce, elipsoidalne i srebrzystobiałe.

Pędy cierniste. Kwiaty silnie pachnące, wewnątrz żółte, z zewnątrz srebrzystobiałe. Roslina jest wybitnie światłożądna. Wystepuje w Europie Południowej i Azji.

W Gruzji jada się dżemy z owoców oliwnika baldaszkowatego.

Oliwnik należy do rodziny oliwnikowatych  (Elaeagnaceae), podobnie jak rokitnik.

Może Cię jeszcze zainteresować:

źródła:

  • J. Krzemińska- Freda, K. Kazimierska, T Kurzac, E Filipiak, J. Staniszewska, A. Abraszewska-Kowalczyk, J. Kowalczyk, J.Hejsuk, C. Kozubek-Euejda – Przyroda Ogrodu Botanicznego w Łodzi
Written By
More from Ola

Tokaj – kraina wina

Tokaj – jest to nazwa regionu w północno-wschodnich Węgrzech sławnego z uprawy...
Read More

1 Comment

  • Oliwnik wąskolistny ma owoce niesmaczne, w zasadzie sama skórzasta skórka i pestka. W Polsce sadzony na nieużytkach jest silnie ekspansywny, korzenie w ciągu 5 lat potrafią w promieniu 5-8 metrów wybić sadzonki korzeniowe. Prawdą jest bardzo silny i przyjemny zapach, wręcz duszący po ścięciu gałązki i umieszczeniu w pomieszczeniu.
    Odmiennie, oliwnik baldaszkowy ma owoce smaczne i jadalne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *