Dziś prezentuję Wam oliwnika wąskolistnego (Eleagnus angustifolia) , spotkanego przez nas w Rumunii.
Kremowo-żółte owoce oliwnika wąskolistnego są jadalne – mają smak rabarbaru, a zapach piernika. Owoce to suche i mączyste nibypestkowce, elipsoidalne i srebrzystobiałe.
Pędy cierniste. Kwiaty silnie pachnące, wewnątrz żółte, z zewnątrz srebrzystobiałe. Roslina jest wybitnie światłożądna. Wystepuje w Europie Południowej i Azji.
W Gruzji jada się dżemy z owoców oliwnika baldaszkowatego.
Oliwnik należy do rodziny oliwnikowatych (Elaeagnaceae), podobnie jak rokitnik.
Może Cię jeszcze zainteresować:
źródła:
- J. Krzemińska- Freda, K. Kazimierska, T Kurzac, E Filipiak, J. Staniszewska, A. Abraszewska-Kowalczyk, J. Kowalczyk, J.Hejsuk, C. Kozubek-Euejda – Przyroda Ogrodu Botanicznego w Łodzi
Oliwnik wąskolistny ma owoce niesmaczne, w zasadzie sama skórzasta skórka i pestka. W Polsce sadzony na nieużytkach jest silnie ekspansywny, korzenie w ciągu 5 lat potrafią w promieniu 5-8 metrów wybić sadzonki korzeniowe. Prawdą jest bardzo silny i przyjemny zapach, wręcz duszący po ścięciu gałązki i umieszczeniu w pomieszczeniu.
Odmiennie, oliwnik baldaszkowy ma owoce smaczne i jadalne.