Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)
– drzewo to uprawiano już w starożytności. Sadzono je powszechnie przy świątyniach Apollina, któremu było poświęcone. Stanowił także symbol chwały.
W stanie dzikim występuje w basenie Morza Śródziemnego, jest także uprawiany w Południowej Europie, Afryce i Amerykach. Z liści zbieranych na plantacjach otrzymuje się przyprawę o nazwie liście laurowe czyli “ziele bobkowe”. Poprawia smak potraw mięsnych i ułatwiają trawienie.
Skład liści i owoców:
- olejek eteryczny 3% (cyneol, geraniol)
- 30% oleju
- gorycze
- garbniki (nadające ostry i gorzki smak)
Działanie olejku laurowego:
- wykazuje silne działanie przeciwwirusowe w stosunku do koronawirusa wywołującego SARS
- stosowany przy zaburzeniach ukrwienia obwodowego
- kaszlu
- reumatyzmie
- chorobach skóry
- stłuczeniach
- w przemyśle perfumeryjnym
- liście wkładane do szaf odstraszają owady
Może Cię jeszcze zainteresować:
źródła:
- “Palmiarnia Poznańska” – przewodnik, Karol Węglarski
- Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne