Wawrzyn szlachetny

Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)

Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)

drzewo to uprawiano już w starożytności. Sadzono je powszechnie przy świątyniach Apollina, któremu było poświęcone. Stanowił także symbol chwały.

W stanie dzikim występuje w basenie Morza Śródziemnego, jest także uprawiany w Południowej Europie, Afrycei Amerykach. Z liści zbieranych na plantacjach otrzymuje się przyprawę o nazwie liście laurowe czyli „ziele bobkowe”. Poprawija smak potraw mięsnych i ułatwiają trawienie.

Skład liści i owoców:

  • olejek eteryczny 3% (cyneol, geraniol)
  • 30% oleju
  • gorycze
  • garbniki (nadające ostry i gorzki smak)

Olejek laurowy (wawrzynowy)

  • stosowany przy zaburzeniach ukrwienia obwodowego
  • kaszlu
  • reumatyzmie
  • chorobach skóry
  • stłuczeniach
  • w przemyśle perfumeryjnym
  • liście wkładane do szaf odstraszają owady

źródła:

  • „Palmiarnia Poznańska” – przewodnik, Karol Węglarski
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
Written By
More from Ola

Aktinidia – dzikie kiwi

Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) dzikie kiwi, mini kiwi ” Zwykłe” kiwi to Aktinidia...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *