Wawrzyn szlachetny

Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)

Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)

drzewo to uprawiano już w starożytności. Sadzono je powszechnie przy świątyniach Apollina, któremu było poświęcone. Stanowił także symbol chwały.

W stanie dzikim występuje w basenie Morza Śródziemnego, jest także uprawiany w Południowej Europie, Afryce i Amerykach. Z liści zbieranych na plantacjach otrzymuje się przyprawę o nazwie liście laurowe czyli “ziele bobkowe”. Poprawia smak potraw mięsnych i ułatwiają trawienie.

Skład liści i owoców:

  • olejek eteryczny 3% (cyneol, geraniol)
  • 30% oleju
  • gorycze
  • garbniki (nadające ostry i gorzki smak)

Działanie olejku laurowego:

  • wykazuje silne działanie przeciwwirusowe w stosunku do koronawirusa wywołującego SARS
  • stosowany przy zaburzeniach ukrwienia obwodowego
  • kaszlu
  • reumatyzmie
  • chorobach skóry
  • stłuczeniach
  • w przemyśle perfumeryjnym
  • liście wkładane do szaf odstraszają owady

Może Cię jeszcze zainteresować:

źródła:

  • “Palmiarnia Poznańska” – przewodnik, Karol Węglarski
  • Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć – Roślinne surowce kosmetyczne
  • 36
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Miód spadziowy z dębowych Gór Strandża (манов мед)

Podczas podróży po Bułgarii warto skosztować tego, co ta kraina daje najcenniejszego....
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *