Dynia

Dynia zwyczajna

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae)

  • roczna roślina
  • pochodzi z Ameryki Środkowej
  • płoży się

skład:

  • kukurbitacyna – mieszanina triterpenów czteropierścieniowych o działaniu przeciwrobaczym
  • fitosterole
  • w nasionach olej
  • w miąższu karoteny, sole mine

nasienie dyni Semen Cucurbitae świeże (wysuszone traci właściwości lecznicze)

działa przeciwpasozytniczo u ludzi i zwierząt na :

  • owsiki,
  • glisty
  • tasiemce

Świeże nasiona przyjmuje sie na czczo

Kukurbitacyny porażają system nerwowy pasożytów.

Miążśz dyni – zastosowanie kulinarne:

  • zupa z dyni
  • marmolada

Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych

Written By
More from Ola

Jak odróżnić czubajkę czerwieniejącą od kani

Czubajka czerwieniejąca często jest mylona z czubajką kanią. Cechą czubajki czerwieniejącej jest...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *