Dynia

Dynia zwyczajna

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae)

  • roczna roślina
  • pochodzi z Ameryki Środkowej
  • płoży się

skład:

  • kukurbitacyna – mieszanina triterpenów czteropierścieniowych o działaniu przeciwrobaczym
  • fitosterole
  • w nasionach olej
  • w miąższu karoteny, sole mineralne

nasienie dyni Semen Cucurbitae świeże (wysuszone traci właściwości lecznicze)

działa przeciwpasożytniczo u ludzi i zwierząt na :

  • owsiki,
  • glisty
  • tasiemce

Świeże nasiona przyjmuje sie na czczo

Kukurbitacyny porażają system nerwowy pasożytów.

Miąższ dyni – zastosowanie kulinarne:

  • zupa z dyni
  • marmolada (np w połączeniu z pomarańczą)

źródła:

  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
Written By
More from Ola

Jadalne chwasty – czerwiec

Zaprazam Was po kolejną garść wiedzy na temat zastosowań kulinarnych dzikich roślin....
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *