Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae)
- roczna roślina
- pochodzi z Ameryki Środkowej
- płoży się
skład:
- kukurbitacyna – mieszanina triterpenów czteropierścieniowych o działaniu przeciwrobaczym
- fitosterole
- w nasionach olej
- w miąższu karoteny, sole mineralne
nasienie dyni Semen Cucurbitae świeże (wysuszone traci właściwości lecznicze)
działa przeciwpasożytniczo u ludzi i zwierząt na :
- owsiki,
- glisty
- tasiemce
Świeże nasiona przyjmuje sie na czczo
Kukurbitacyny porażają system nerwowy pasożytów.
Miąższ dyni – zastosowanie kulinarne:
- zupa z dyni
- marmolada (np w połączeniu z pomarańczą)
źródła:
- Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych