Dynia

Dynia zwyczajna

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae)

  • roczna roślina
  • pochodzi z Ameryki Środkowej
  • płoży się

skład:

  • kukurbitacyna – mieszanina triterpenów czteropierścieniowych o działaniu przeciwrobaczym
  • fitosterole
  • w nasionach olej
  • w miąższu karoteny, sole mineralne

nasienie dyni Semen Cucurbitae świeże (wysuszone traci właściwości lecznicze)

działa przeciwpasożytniczo u ludzi i zwierząt na :

  • owsiki,
  • glisty
  • tasiemce

Świeże nasiona przyjmuje sie na czczo

Kukurbitacyny porażają system nerwowy pasożytów.

Miąższ dyni – zastosowanie kulinarne:

  • zupa z dyni
  • marmolada (np w połączeniu z pomarańczą)

źródła:

  • Antonina Rumińska, Aleksander Ożarowski – Leksykon Roślin Leczniczych
Written By
More from Ola

Kolory czerwca – spacer nad Jeziorskiem

Znowu odzwiedziłam miejsce, które pozwala mi się zrelaksować. Zapach kwiatów, feeria barw,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *