Zawsze, jak jestem w nowym miejscu lubię popróbowac tutejszych smaków i zapachów lokalnej kuchni i wyrobów, w ty,m także miodów.
Najbardziej unikalny i tradycyjny miód z Teneryfy to ten wyprodukowany przez pszczoły, które odwiedzają kwiaty o ostrym i aromatycznym zapachu janowca z Teide (Spartocytisus supranubius, Retama del Teide). Ten miód z gór wyprodukowany w Parku Narodowym Teide i okolicy cieszy się wspaniałą tradycją i renomą.Ten słynny miód jest najstarszym i najbardziej popularnym na wyspie. Miód Retama del Teide posiada lekko bursztynowy kolor i delikatny smak z kwiatowym aromatem oraz roślinnymi akcentami.
Inne miody:
- tajinaste – żmijowcowy – wiosenny miód bardzo przejrzysty, biały, z beżowymi odcieniami, który szybko krystalizuje się z kremową konsystencją. Miękki i ciepły smak, z przyjemnymi niuansami balsamicznymi.
- tedera – z (Bituminaria bituminosa, Aspalthium bituminosum). Jest to wiosenny miód zbierany na północy wyspy. Jego kolor, bardzo czysty, z żółtym odcieniem. Średnia tendencja do krystalizacji w zależności od towarzyszącej flory; delikatny zapach typu roślinnego i owocowego, przypominający kokos.
- malpica- z endemiczngo gatunku dziewięćsiłu Carlina xeranthemoides, który rośnie tylko w pobliżu Teide, na wysokości ponad 1200; miód z niego wytwarzany posiada bardzo kremową konsystencję, jasny kolor z perłowymi odcieniami i delikatny smak z akcentem kwiatowym.
- relinchón – z gatunku podobnego do gorczycy (Hirschfeldia incana, hoary mustard). Wyróżnia się intensywnym żółtym kolorem „żółtka jaja” i jego skrystalizowaną teksturą. Jest to miód o owocowym i żywym aromacie z zielonymi nutami roślinnymi. Występuje wiosną na terenach pustynnych na północy wyspy.
- brezal – wrzoścowy – z wrzośca drzewiastego (Erica arborea). Jest to miód produkowany na obszarach, gdzie las wrzosowy i laurowy są łączone na początku korony lasu. Przedstawia ciemnobrązowy z brązowymi odcieniami i wczesną krystalizację charakteryzującą się żywicznymi aromatami i wilgotną ziemią, której towarzyszy łagodna cierpkość. Nadaje się do aromatyzowania mięs i słodzenia lekkich naparów.
- aguacate – z awokado właściwego (Smaczliwka wdzięczna, Persea americana) – występuje w strefie przybrzeżnej wiosną i ma bardzo ciemny bursztynowy kolor prawie czarny, charakteryzuje się powolną krystalizacją. Ma charakterystyczny i intensywny aromat przypominający karmel i dojrzałe owoce oraz lekki słony smak. Tradycyjnie używa się go do wyrobu gofio i orzechów.
- mielada – spadziowy
- poleo – (Bystropogon origanifolius). Produkowany w środkowej części wyspy i obszarach szczytu, głównie na południowym zachodzie. Jest produkowany latem i ma jasny bursztynowy kolor, podkreślony przez bardzo intensywny aromat i aromat o wyraźnie kwiatowych cechach. Jest to miód o średniej krystalizacji w zależności od towarzyszącej flory.
- hinojo – z kopru włoskiego (Foeniculum vulgare, fennel) Letni miód, który jest produkowany głównie w środkowej i północnej części wyspy. Ciemny bursztynowy kolor i późna krystalizacja, jego smak jest bardzo unikalny, przyprawiony wyraźnymi akcentami lukrecji. Jest to bardzo odpowiedni miód do gotowania mięs, zwłaszcza tych z dziczyzny, i do spożywania sam.
- barrilla – z przypołudnika kryształowego (Messembrryamthemum crystallinum) Jest to bardzo wyjątkowy miód, który jest produkowany wiosną na obszarach przybrzeżnych południowego zbocza wyspy. Wyróżnia się bardzo kremową, skrystalizowaną teksturą, jasnym kolorem zwykle z żyłami, oraz łagodnym i ciepłym smakiem przypominającym toffi nabiałowy smak.
- pitera (agave) – z agawy amerykańskiej (Agave americana) Występuje wzdłuż wybrzeża całej geografii wyspy, z większym naciskiem na południu i wschodzie wyspy. Jest bursztynowy lub ciemny bursztyn, chociaż zależy od towarzyszącej flory. Jest produkowany latem i charakteryzuje się intensywnym, uporczywym aromatem i smakiem typu zwierzęcego, w zależności od jego krystalizacji towarzyszącej flory. Jego intensywny aromat sprawia, że nadaje się jako dodatek do mięsa i drobiu.
- castaño – miód otrzymywany z kasztana jadalnego (Castanea sativa, chestnut) ogólnie płynny. Ma ciemnobrązowy kolor, trwały zapach i smak, z akcentami drewna i czegoś zwierzęcego, gdzie wyraźne gorzkie nuty końcowe wyróżniają się wyjątkowością. Jest to letni miód, idealny do połączenia z mięsem, a także do wyrabiania gofio i deserów.
- multifloral- wielokwiatowy
Może Cię również zainteresować:
Dzień dobry, a gdzie znajduje się ten cudowny sklep z miodami?
Dzień dobry, my nie kupiliśmy miodów w skelpie, tylko były wystawione na straganach. Oprócz tego na rynku (mercado municipal) w Puerto de la Cruz spotkaliśmy kilka lokalnych miodów. Być może są też dostepne z sklepach ziealrskich.