Miody Teneryfy

Zawsze, jak jestem w nowym miejscu lubię popróbowac tutejszych smaków i zapachów lokalnej kuchni i wyrobów, w ty,m także miodów.

Najbardziej unikalny i tradycyjny miód z Teneryfy to ten wyprodukowany przez pszczoły, które odwiedzają kwiaty o ostrym i aromatycznym zapachu janowca z Teide (Spartocytisus supranubius, Retama del Teide). Ten miód z gór wyprodukowany w Parku Narodowym Teide i okolicy cieszy się wspaniałą tradycją i renomą.Ten słynny miód jest najstarszym i najbardziej popularnym na wyspie. Miód Retama del Teide posiada lekko bursztynowy kolor i delikatny smak z kwiatowym aromatem oraz roślinnymi akcentami.

Inne miody:

  • tajinaste  – żmijowcowy – wiosenny miód bardzo przejrzysty, biały, z beżowymi odcieniami, który szybko krystalizuje się z kremową konsystencją. Miękki i ciepły smak, z przyjemnymi niuansami balsamicznymi.
  • tedera – z (Bituminaria bituminosa,  Aspalthium bituminosum). Jest to wiosenny miód zbierany na północy wyspy. Jego kolor, bardzo czysty, z żółtym odcieniem. Średnia tendencja do krystalizacji w zależności od towarzyszącej flory; delikatny zapach typu roślinnego i owocowego, przypominający kokos.
  • malpica- z endemiczngo gatunku dziewięćsiłu Carlina xeranthemoides, który rośnie tylko w pobliżu Teide, na wysokości ponad 1200; miód z niego wytwarzany posiada bardzo kremową konsystencję, jasny kolor z perłowymi odcieniami i delikatny smak z akcentem kwiatowym.
  • relinchón –  z gatunku podobnego do gorczycy (Hirschfeldia incana, hoary mustard). Wyróżnia się intensywnym żółtym kolorem „żółtka jaja” i jego skrystalizowaną teksturą. Jest to miód o owocowym i żywym aromacie z zielonymi nutami roślinnymi. Występuje wiosną na terenach pustynnych na północy wyspy.
  • brezal – wrzoścowy – z wrzośca drzewiastego (Erica arborea). Jest to miód produkowany na obszarach, gdzie las wrzosowy i laurowy są łączone na początku korony lasu. Przedstawia ciemnobrązowy z brązowymi odcieniami i wczesną krystalizację charakteryzującą się żywicznymi aromatami i wilgotną ziemią, której towarzyszy łagodna cierpkość. Nadaje się do aromatyzowania mięs i słodzenia lekkich naparów.
  • aguacate – z awokado właściwego (Smaczliwka wdzięczna, Persea americana) – występuje w strefie przybrzeżnej wiosną i ma bardzo ciemny bursztynowy kolor prawie czarny, charakteryzuje się powolną krystalizacją. Ma charakterystyczny i intensywny aromat przypominający karmel i dojrzałe owoce oraz lekki słony smak. Tradycyjnie używa się go do wyrobu gofio i orzechów.
  • mielada – spadziowy
  • poleo – (Bystropogon origanifolius). Produkowany w środkowej części wyspy i obszarach szczytu, głównie na południowym zachodzie. Jest produkowany latem i ma jasny bursztynowy kolor, podkreślony przez bardzo intensywny aromat i aromat o wyraźnie kwiatowych cechach. Jest to miód o średniej krystalizacji w zależności od towarzyszącej flory.
  • hinojo – z kopru włoskiego (Foeniculum vulgare, fennel) Letni miód, który jest produkowany głównie w środkowej i północnej części wyspy. Ciemny bursztynowy kolor i późna krystalizacja, jego smak jest bardzo unikalny, przyprawiony wyraźnymi akcentami lukrecji. Jest to bardzo odpowiedni miód do gotowania mięs, zwłaszcza tych z dziczyzny, i do spożywania sam.
  • barrilla – z  przypołudnika kryształowego (Messembrryamthemum crystallinum) Jest to bardzo wyjątkowy miód, który jest produkowany wiosną na obszarach przybrzeżnych południowego zbocza wyspy. Wyróżnia się bardzo kremową, skrystalizowaną teksturą, jasnym kolorem zwykle z żyłami, oraz łagodnym i ciepłym smakiem przypominającym toffi nabiałowy smak.
  • pitera (agave) – z  agawy amerykańskiej (Agave americana)  Występuje wzdłuż wybrzeża całej geografii wyspy, z większym naciskiem na południu i wschodzie wyspy. Jest bursztynowy lub ciemny bursztyn, chociaż zależy od towarzyszącej flory. Jest produkowany latem i charakteryzuje się intensywnym, uporczywym aromatem i smakiem typu zwierzęcego, w zależności od jego krystalizacji towarzyszącej flory. Jego intensywny aromat sprawia, że ​​nadaje się jako dodatek do mięsa i drobiu.
  • castaño – miód otrzymywany z kasztana jadalnego (Castanea sativa, chestnut) ogólnie płynny. Ma ciemnobrązowy kolor, trwały zapach i smak, z akcentami drewna i czegoś zwierzęcego, gdzie wyraźne gorzkie nuty końcowe wyróżniają się wyjątkowością. Jest to letni miód, idealny do połączenia z mięsem, a także do wyrabiania gofio i deserów.
  • multifloral- wielokwiatowy

Może Cię również zainteresować:

 

Written By
More from Ola

Kwitnące ozdoby Doliny Zadnich Koperszadów w Tatrach Bielskich

Wędrując w sierpniu w Tatrach Bielskich spotkaliśmy wiele pięknych i ciekawych roślin....
Read More

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *