Brodziec paczulka, paczulka wonna, paczulka (Pogostemon cablin = Pogostemon patchouly) – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych.  (Lamiaceae)

Olejek paczuli – jeden z moich ulubionych olejków. Tym razem jest to ciężki zapach

  • olejek eteryczny jest jednym z najlepszych utrwalaczy ciężkich perfum, który nadaje moc, charakter, pociągające nuty i trwałe właściwości.
  • w rzeczywistości są to perfumy same w sobie i są wysoko cenione w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.
  • ze względu na trwałość  należy do tzw nuty bazy
  •  stosowany jest również jako środek maskujący oddech alkoholowy.
  • Patchouli pochodzi z Filipin. Rośnie dziko w Malezji, Indonezji, Singapurze, Chinach i Indiach, gdzie uprawia się je również na olejek eteryczny.
  • Patchouli preferuje ciepły, wilgotny klimat z dość obfitymi i równomiernie rozłożonymi opadami średnią wilgotnością powietrza 75%.
  • Powszechnie uprawianymi ulepszonymi odmianami są 'Johore’, 'Singapore’ i 'Indonesia’. Sadzonki są przygotowywane z regionu wierzchołkowego zdrowych wywarów.
  • Suszone ziele jest destylowane parą wodną w celu uzyskania oleju.
  • Rezinoid paczuli jest również przygotowywany od czasu do czasu poprzez ekstrakcję liści lotnymi rozpuszczalnikami, takimi jak benzen. Taka ekstrakcja daje 4,5-5,8% rezinoidu, który zawiera 70-80% absolutu rozpuszczalnego w alkoholu.
  • Zapach olejku paczulowego poprawia się wraz z wiekiem; olejek dobrze konserwowany przez kilka miesięcy ma delikatny i pełniejszy zapach niż świeży olej i jest wysoko ceniony przez perfumiarzy.

Skład olejku eterycznego:

  • beta-elemen 1%,
  • kariofilen 20%,
  • alfa-gwajen 15%,
  • alfa-bulnezen 25%,
  • alfa-tlenek gwajenu 1%,
  • alfa-tlenek bulnesenu 4%,
  • tlenek kariofilenu 2%,
  • nor- paczulinol 0,5%,
  • alkohol paczulowy 30%
  • pogostol 1%
źródła:
Kerala Agricultural University, Aromatic and Medicinal Plants Research Station
Odakkali, Asamannoor- 683 549, Kerala

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *