Brodziec paczulka, paczulka wonna, paczulka (Pogostemon cablin = Pogostemon patchouly) – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych. (Lamiaceae)
Olejek paczuli – jeden z moich ulubionych olejków. Tym razem jest to ciężki zapach
- olejek eteryczny jest jednym z najlepszych utrwalaczy ciężkich perfum, który nadaje moc, charakter, pociągające nuty i trwałe właściwości.
- w rzeczywistości są to perfumy same w sobie i są wysoko cenione w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.
- ze względu na trwałość należy do tzw nuty bazy
- stosowany jest również jako środek maskujący oddech alkoholowy.
- Patchouli pochodzi z Filipin. Rośnie dziko w Malezji, Indonezji, Singapurze, Chinach i Indiach, gdzie uprawia się je również na olejek eteryczny.
- Patchouli preferuje ciepły, wilgotny klimat z dość obfitymi i równomiernie rozłożonymi opadami średnią wilgotnością powietrza 75%.
- Powszechnie uprawianymi ulepszonymi odmianami są ‘Johore’, ‘Singapore’ i ‘Indonesia’. Sadzonki są przygotowywane z regionu wierzchołkowego zdrowych wywarów.
- Suszone ziele jest destylowane parą wodną w celu uzyskania oleju.
- Rezinoid paczuli jest również przygotowywany od czasu do czasu poprzez ekstrakcję liści lotnymi rozpuszczalnikami, takimi jak benzen. Taka ekstrakcja daje 4,5-5,8% rezinoidu, który zawiera 70-80% absolutu rozpuszczalnego w alkoholu.
- Zapach olejku paczulowego poprawia się wraz z wiekiem; olejek dobrze konserwowany przez kilka miesięcy ma delikatny i pełniejszy zapach niż świeży olej i jest wysoko ceniony przez perfumiarzy.
Skład olejku eterycznego:
- beta-elemen 1%,
- kariofilen 20%,
- alfa-gwajen 15%,
- alfa-bulnezen 25%,
- alfa-tlenek gwajenu 1%,
- alfa-tlenek bulnesenu 4%,
- tlenek kariofilenu 2%,
- nor- paczulinol 0,5%,
- alkohol paczulowy 30%
- pogostol 1%
źródła:
- Indigenous Lesser-known Essential Oils – A Perspective, J. Thomas, Joy P. P. , Samuel Mathew, Baby P. Skaria
Kerala Agricultural University, Aromatic and Medicinal Plants Research Station
Odakkali, Asamannoor- 683 549, Kerala