Gujawa

Gujawa hiszp. Guayabo (Psidium guajava)

Gujawa (Psidium guajava), gruszla, guawa, gwajawa z rodz mirtowate (Myrtaceae)

hiszp. Guayabo

owoc:

  • pięknie pachnie – zapach określiłabym jako  świeży
  • smak bardzo słodki
  • posiada małe pestki w srodku
  • zawiera duże ilości wit C, kilkakrotnie więcej niż owoce cytrusowe
  • pochodzi z Ameryki Południowej,

napar z liści:

  • posiad działanie ściągające
  • posiada działanie przeciwkrwotoczne
  • stosowany w krwotokach płuc
  • w zaburzeniach menstruacyjnych
  • działanie przeciwbakteryjne, wzmacniającei uodparniające

Odwar z kory i zielonych owoców stosuje się w obrzękach, biegunce.

Pastę z nasion nakłada się na skórę dotknieta trądzikiem lub ropniami

źródła:

  • Ziołolecznictwo amazońskie i indyjskie – dr Katarzyna Żurowska
Written By
More from Ola

Mahonia (Ościał pospolity)

Mahonia pospolita (mahonia ostrolistna, ościał pospolity (Mahonia aquifolium) należy do rodziny berberysowatych...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *