Gujawa

Gujawa hiszp. Guayabo (Psidium guajava)

Gujawa (Psidium guajava), gruszla, guawa, gwajawa z rodz mirtowate (Myrtaceae)

hiszp. Guayabo

owoc:

  • pięknie pachnie – zapach określiłabym jako  świeży
  • smak bardzo słodki
  • posiada małe pestki w srodku
  • zawiera duże ilości wit C, kilkakrotnie więcej niż owoce cytrusowe
  • pochodzi z Ameryki Południowej,

napar z liści:

  • posiad działanie ściągające
  • posiada działanie przeciwkrwotoczne
  • stosowany w krwotokach płuc
  • w zaburzeniach menstruacyjnych
  • działanie przeciwbakteryjne, wzmacniającei uodparniające

Odwar z kory i zielonych owoców stosuje się w obrzękach, biegunce.

Pastę z nasion nakłada się na skórę dotknieta trądzikiem lub ropniami

źródła:

  • Ziołolecznictwo amazońskie i indyjskie – dr Katarzyna Żurowska
Written By
More from Ola

Smaki jesieni – konfitura z kaliny niskosłodzona

Co potrzebujemy: 1 kg kaliny (waga przed przetarciem) 3 łyżki ksylitolu Kalinę...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *