Różane przetwory przywiezione z Bułgarii

“God has created two beautiful things – women and roses” – A. Belmonte 1896

Co warto przywieźć z Bułgarii? Oczywiście płatki róż i wyroby różane! Co nam się udało skosztować z bułgarskich różanych przysmaków:

  • likier z płatków róż
  • rakija różana – ракия гюлова (gjułowa) – Rose brandy 40% – rakija z dodatkiem róży z destylatorni róż “Lema”, Kazanlak, South Ring Road
  • woda różana – natural rose water (zastosowanie: do oczyszczanis, relaksowania i odświeżania i aromatyzowania skóry twarzy i innych części ciała – produkt naturalny, nie konserwowany, otrzymamy poprzez destylację parową z olejodajnej róży Kazanlak (Rosa damascena)
  • wino różane – rosewine with natural extracts from oil-bearing rose
  • olejek różany
  • płatki róży w syropie
  • miód różany
  • lokum (локум) – to bułgarski przysmak, coś w rodzaju naturalnych galaretko-żelek z naturalnym aromatem róż. W składzie zawiera m.in skrobię kukurydzianą o raz kwasek cytrynowy.
  • napój różany Rose Fresh –  skład (woda różana 60%, woda, cukier dodany 9,5%)

Może Cię również zainteresować:

 

Written By
More from Ola

Muchomor królewski i muchomor twardawy – piękne i trujące

Muchomor królewski (Amanita regalis) Muchomor twardawy (Amanita excelsa) ma karbowany górą pierścień...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *