“God has created two beautiful things – women and roses” – A. Belmonte 1896
Co warto przywieźć z Bułgarii? Oczywiście płatki róż i wyroby różane! Co nam się udało skosztować z bułgarskich różanych przysmaków:
- likier z płatków róż
- rakija różana – ракия гюлова (gjułowa) – Rose brandy 40% – rakija z dodatkiem róży z destylatorni róż “Lema”, Kazanlak, South Ring Road
- woda różana – natural rose water (zastosowanie: do oczyszczanis, relaksowania i odświeżania i aromatyzowania skóry twarzy i innych części ciała – produkt naturalny, nie konserwowany, otrzymamy poprzez destylację parową z olejodajnej róży Kazanlak (Rosa damascena)
- wino różane – rosewine with natural extracts from oil-bearing rose
- olejek różany
- płatki róży w syropie
- miód różany
- lokum (локум) – to bułgarski przysmak, coś w rodzaju naturalnych galaretko-żelek z naturalnym aromatem róż. W składzie zawiera m.in skrobię kukurydzianą o raz kwasek cytrynowy.
- napój różany Rose Fresh – skład (woda różana 60%, woda, cukier dodany 9,5%)
Może Cię również zainteresować:
- Olejek różany
- Muzeum Róży i Olejku Różanego w Kazanłyku w Bułgarii
- Różany zawrót głowy – Bułgaria 2018
- Co można kupić na targu warzywnym w Rumunii w Tulczy
- Nalewka z Płatków Róży – Płynne Endorfiny
2 komentarze