Olejek różany

Olejek różany bułgarski pochodzi z Doliny Róż z upraw kwiatów znajdujących się pomiędzy miejscowościami: Kazanłyk, Karłowo i Strełcza. Otrzymywany jest przez destylację z parą wodną płatków różnych róż hodowlanych, szczególnie róży damasceńskiej (Rosa damascena). Na 1 kg olejku potrzeba  2-4 ton płatków róż. Jest to ciemnobrunatna gęsta ciecz zestalająca się w czasie przechowywania.

Olejek różany posiada szerokie zastosowanie w bułgarskiej medycynie ludowej:

  • działanie uspokajające,  stosowany przy depresjach, stanach lękowych, stresie
  • obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi
  • stosowany przy arytmii i  chorobie wieńcowej
  • poprawia pracę wątroby i woreczka żółciowego
  • na kaszel, astmę, katar sienny
  • posiada działanie detoksykacyjne
  • przy nieregularnej menstruacji i niepłodności
  • afrodyzjak ponoć działający na obie płcie
  • bóle głowy
  • wymioty, infekcje

składniki olejku bułgarskiej róży:

  • alkohol fenyloetylowy
  • geraniol
  • cytronelol
  • nerol
  • linalol
  • farnesol
  • tlenek różany
  • furan różany
  • beta-damascenon
  • beta-damaskon

zastosowanie kosmetyczne olejku:

  • składnik najdroższych perfum i jako aromat
  • wygładza zmarszczki
  • tonizuje skórę
  • odżywia
  • dla suchej podrażnionej cery
  • wzmacnia pękające naczynka
  • do cery trądzikowej
  • przy rozstępach
  • antyseptyk w opornych na antybiotyki infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybicach
  • jeden z niewielu preparatów posiadających znakomite efekty przy popromiennych zapaleniach i martwicy skóry
  • można stosować inhalacje, olejki do masażu, sole kąpielowe
  • badania wykazały, że krem zawierający olejek różany w istotny sposób poprawia kondycję skóry zwiększając jej nawilżenie oraz że olejek różany wpływa na kolor skóry powodując jej rozjaśnienie (mniej widoczne zaczerwienienia)
  • wcierany w skórę pobudza krążenie krwi powierzchniowe i działa rozgrzewająco oraz odkażająco, rozszerza naczynia krwionośne, zaróżawia cerę
  • leczy trądzik i zapalenie mieszków włosowych

Działanie olejku różanego potwierdzone badaniami:

  • działanie mikrobójcze i mikrostatyczne już w stężeniu 0,02-0,05 mg% nawet na drobnoustroje oporne na antybiotyki
  • antyarytmiczne
  • przeciwstresowe
  • rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego
  • zwiększające wydzielanie żółci
  • przeciwzapalne

Co co to jest konkret?

W odróżnieniu od olejku, konkret jest otrzymywany w procesie ekstrakcji rozpuszczalnikami. Taki produkt nadaje się tylko do celów perfumeryjnych.

Natomiast absolut – jest otrzymywany przez ekstrakcję konkretu alkoholem

Olejek różany często bywa fałszowany z powodu wysokiej ceny. Możemy mieć wtedy do czynienia z  kompozycją syntetyczną lub kompozycją z tańszym olejkiem geraniowym lub rozcieńczanym np ftalanem dwuetylu.

doustne stosowanie olejku:

  • 3-4 krople na cukrze lub miodzie jako środek odświeżający oddech, pobudzający wydzielanie śliny i soku żołądkowego oraz jelitowego.
  • W dawce 5 kropli na miodzie działa już pobudzająco na układ nerwowy, wzmacniająco ogólnie, wiatropędnie, napotnie, rozkurczowo na miocyty gładkie, silnie żółciopędnie i moczopędnie.

W przemyśle farmaceutycznym jest stosowany jako aromat, podobnie jak w przemyśle spożywczym i perfumeryjno-kosmetycznym.

Może Cię również zainteresować:

źródła:
  • Stanisław Brud, Iwona Konopacka – Pachnąca Apteka
  • Rośliny w Nowoczesnej Kosmetologii, Monografia naukowa pod redakcją Anny Kiełtyka-Dadasiewicz, Rozdział 4 Anita Bocho-Janiszewska, Agata Górecka – Zastosowanie olejku różanego w kremach do pielęgnacji cery naczyniowej
  • dr Henryk Różański – Olejki eteryczne i preparaty olejkowe
  • Józef Góra, Anna Lis – Najcenniejsze olejki eteryczne, Monografie Politechniki Łódzkiej
  • 143
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Piżmaczek wiosenny

Piżmaczek wiosenny (Adoxa moschatellina) to mała bylina rosnąca do wysokości 15 cm....
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *