Owoc róży (Rosae fructus)
Róże są krzewami z rodziny różowatych (Rosaceae). W stanie naturalnym wystepują wyłącznie na pólkuli północnej. W Polsce dziko rośnie kilkanaście gatunków, m.in: gatunki rodzime:
- róża dzika (Rosa canina)
- róża francuska (Rosa gallica)
- róża rdzawa (Rosa rubiginosa)
i gatunki introdukowane:
- róża stulistna (Rosa centifolia)
- róża pomarszczona (Rosa rugosa)
- róża damasceńska (Rosa damascena)
występowanie:
- gleby zasobne w wapń
- skraje lasów
wygląd:
- pędy pokryte kolcami
- nibyowoc
skład owoców:
- kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy
- pektyny
- sole wapnia mg i fe
- owoce 2% garbników
- czerwony barwnik likopina
- w 100 g świeżej masy zawiera ok 1000 mg wit C
- karoteny
- wit E
- wysoko i wielowitaminowy
działanie owoców:
- witaminizujące wzmacniające
- przy przeziębieniu i wyczerpaniu
zastosowanie kulinarne:
- wino z dzikiej róży – owoce są doskonałym surowcem winiarski, ale w procesach fermentacyjnych wit C ulega utlenieniu
- mrożonki zachowują witaminy
- owoce suszone – najpierw suszy się w temp 100 stopni a potem 50 – zachowuje wit C
- wnętrze owocu jest niejadalne, ale nieszkodliwie (niegdyś panował pogląd, iż wnętrze owocu jest szkodliwe)
Może Cię jeszcze zainteresować:
- Olejek różany
- Muzeum Róży i Olejku Różanego w Kazanłyku w Bułgarii
- Różane przetwory przywiezione z Bułgarii
- Różany zawrót głowy – Bułgaria 2018
- Co można kupić na targu warzywnym w Rumunii w Tulczy
- Różany zawrót głowy
źródła:
- Jadalne owoce leśne – Wiesław Grochowski