Owoc róży -naturalna multiwitamina


Owoc róży  (Rosae fructus)

występowanie:

  • gleby zasobne w wapń
  • skraje lasów

wygląd:

  • pędy pokryte kolcami
  • nibyowoc

skład owoców:

  • kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy
  • pektyny
  • sole wapnia mg i fe
  • owoce 2% garbników
  • czerwony barwnik likopina
  • w 100 g świeżej masy zawiera ok 1000 mg wit C
  • karoteny
  • wit E
  • wysoko i wielowitaminowy

działanie owoców:

  • witaminizujące wzmacniające
  • przy przeziębieniu i wyczerpaniu

zastosowanie kulinarne :

  • wino z dzikiej róży – owoce są doskonałym surowcem winiarski, ale w procesach fermentacyjnych wit C ulega utlenieniu
  • mrożonki zachowują witaminy
  • owoce suszone – najpierw suszy się w temp 100 stopni a potem 50 – zachowuje wit C
  • wnętrze owocu jest niejadalne, ale nieszkodliwie (niegdyś panował pogląd, iż wnętrze owocu jest szkodliwe)

źródła:

  • Jadalne owoce leśne – Wiesław Grochowski
Tags from the story
Written By
More from Ola

Mennonici – „amisze”, co osuszyli Żuławy Wiślane

Czy słyszałeś o mennonitach? A jak Ci powiem, że ci kuzyni amiszów...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *