Owoc róży – naturalna multiwitamina


Owoc róży  (Rosae fructus)

Róże są krzewami z rodziny różowatych (Rosaceae). W stanie naturalnym wystepują wyłącznie na pólkuli północnej. W Polsce dziko rośnie kilkanaście gatunków, m.in: gatunki rodzime:

  • róża dzika (Rosa canina)
  • róża francuska (Rosa gallica)
  • róża rdzawa (Rosa rubiginosa)

i gatunki introdukowane:

  • róża stulistna (Rosa centifolia)
  • róża pomarszczona (Rosa rugosa)
  • róża damasceńska (Rosa damascena)

występowanie:

  • gleby zasobne w wapń
  • skraje lasów

wygląd:

  • pędy pokryte kolcami
  • nibyowoc

skład owoców:

  • kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy
  • pektyny
  • sole wapnia mg i fe
  • owoce 2% garbników
  • czerwony barwnik likopina
  • w 100 g świeżej masy zawiera ok 1000 mg wit C
  • karoteny
  • wit E
  • wysoko i wielowitaminowy

działanie owoców:

  • witaminizujące wzmacniające
  • przy przeziębieniu i wyczerpaniu

zastosowanie kulinarne:

  • wino z dzikiej róży – owoce są doskonałym surowcem winiarski, ale w procesach fermentacyjnych wit C ulega utlenieniu
  • mrożonki zachowują witaminy
  • owoce suszone – najpierw suszy się w temp 100 stopni a potem 50 – zachowuje wit C
  • wnętrze owocu jest niejadalne, ale nieszkodliwie (niegdyś panował pogląd, iż wnętrze owocu jest szkodliwe)

Może Cię jeszcze zainteresować:

źródła:

  • Jadalne owoce leśne – Wiesław Grochowski
Written By
More from Ola

Kolory listopada

„Szumiał las, śpiewał las, gubił złote liście, świeciło się jasne słonko chłodno...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *