Owoc róży – naturalna multiwitamina

Owoc róży  (Rosae fructus)

Róże są krzewami z rodziny różowatych (Rosaceae). W stanie naturalnym wystepują wyłącznie na pólkuli północnej. W Polsce dziko rośnie kilkanaście gatunków, m.in: gatunki rodzime:

  • róża dzika (Rosa canina)
  • róża francuska (Rosa gallica)
  • róża rdzawa (Rosa rubiginosa)

i gatunki introdukowane:

  • róża stulistna (Rosa centifolia)
  • róża pomarszczona (Rosa rugosa)
  • róża damasceńska (Rosa damascena)

występowanie:

  • gleby zasobne w wapń
  • skraje lasów

wygląd:

  • pędy pokryte kolcami
  • nibyowoc

skład owoców:

  • kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy
  • pektyny
  • sole wapnia mg i fe
  • owoce 2% garbników
  • czerwony barwnik likopina
  • w 100 g świeżej masy zawiera ok 1000 mg wit C
  • karoteny
  • wit E
  • wysoko i wielowitaminowy

działanie owoców:

  • witaminizujące wzmacniające
  • przy przeziębieniu i wyczerpaniu

zastosowanie kulinarne:

  • wino z dzikiej róży – owoce są doskonałym surowcem winiarski, ale w procesach fermentacyjnych wit C ulega utlenieniu
  • mrożonki zachowują witaminy
  • owoce suszone – najpierw suszy się w temp 100 stopni a potem 50 – zachowuje wit C
  • wnętrze owocu jest niejadalne, ale nieszkodliwie (niegdyś panował pogląd, iż wnętrze owocu jest szkodliwe)

Może Cię jeszcze zainteresować:

źródła:

  • Jadalne owoce leśne – Wiesław Grochowski
Written By
More from Ola

Właściwości poroża jelenia szlachetnego

Poroże jelenia szlachetnego (Cervus elaphus) maral, ang altai wapiti  (Cervus elaphus sibiricus) –...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *