Smaki Podlasia

Kuchnia podlaska jest tyglem, w którym przeplatają się m.in. litewskie i tatarskie smaki. Jest zróżnicowana, wyjątkowa i spełnia rolę dodatkowej atrakcji turystycznej.

Co warto spróbować na Podlasiu

  • babka ziemniaczana i kiszka kartoflana

Aby przygotować babkę ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy olej, pokrojoną kiełbasę, zeszkloną cebulę, jajka i… pieczemy. W przypadku kiszki kartoflanej taką masę przekładamy do kiszki.

  • kartacze – na Suwalszczyźnie zwane cepelinami

(Połowę ziemniaków ścieramy na tarce, a połowę ugotujemy,formujemy kartacze w środku wypełnione nadzieniem z mięsa i cebuli)

  • czebureki – wielkie pierogi z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsno-warzywnym
  • solianka – wschodnia zupa na rosole z przyprawami, często z kwasem chlebowym i śmietaną
  • sękacz – ciasto z dużą ilością jajek polewane powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się nad paleniskiem specjalny wałek. Powstają warstwy ciasta przypominające słoje w drewnie.
  • mrowisko – faworki ułożone na kształt “mrowiska” polane miodem z makiem i rodzynkami
  • litewska chałwa
  • Na Podlasiu można też zjeść najróżniejsze potrawy z dziczyzny  –  z sarny, dzika, a także… żubra!

Z napojów warto skosztować:

  • buza – napój z fermentowanej kaszy jaglanej
  • kwas chlebowy – mi akurat nie przypadł do gustu, ale jest wielu wielbicieli tego napoju:). Ja kzrobić kwas chlebowy? – pokrojony chleb suszymy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i przykrywamy gazą. Po dobie w temperaturze pokojowej przecedzamy, dodajemy drożdże z cukrem. Pozostawiamy na  dobę do fermentowania. Przecedzamy i rozlewamy do słoików. Po trzech dobach jest dobry do picia i od tej pory trzymamy w chłodzie.
  • podpiwek – napój fermentowany o ciemnej barwie, wytwarzany z mąki słodowej i drożdży albo kawy zbożowej, chmielu i drożdży)
  • dereniówka nalewka na dereniu jadalnym (Cornus mas)
  • lokalny bimber i nalewki na nim wykonane np malinowa.

Warto odwiedzić Podlasie, także z powodu wyjątkowych smaków.

Może Cię również zaintresować:

1-2.12.2018

Written By
More from Ola

Borówka bagienna – roślina trująca czy jadalna

Czy znacie łochynię – borówkę bagienną (Vaccinium ulginosum)?  Z wyglądu jest podobna...
Read More

1 Comment

  • Kiszka kartoflana jest wyśmienita, a babki nie jadłam. Trzeba będzie spróbować. Dziękuję za przypomnienie. Smaki litewskie i tatarskie są wspaniałe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *