Kuchnia podlaska jest tyglem, w którym przeplatają się m.in. litewskie i tatarskie smaki. Jest zróżnicowana, wyjątkowa i spełnia rolę dodatkowej atrakcji turystycznej.
Co warto spróbować na Podlasiu
- babka ziemniaczana i kiszka kartoflana
Aby przygotować babkę ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy olej, pokrojoną kiełbasę, zeszkloną cebulę, jajka i… pieczemy. W przypadku kiszki kartoflanej taką masę przekładamy do kiszki.
- kartacze – na Suwalszczyźnie zwane cepelinami
(Połowę ziemniaków ścieramy na tarce, a połowę ugotujemy,formujemy kartacze w środku wypełnione nadzieniem z mięsa i cebuli)
- czebureki – wielkie pierogi z ciasta drożdżowego z nadzieniem mięsno-warzywnym
- solianka – wschodnia zupa na rosole z przyprawami, często z kwasem chlebowym i śmietaną
- sękacz – ciasto z dużą ilością jajek polewane powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się nad paleniskiem specjalny wałek. Powstają warstwy ciasta przypominające słoje w drewnie.
- mrowisko – faworki ułożone na kształt “mrowiska” polane miodem z makiem i rodzynkami
- litewska chałwa
- Na Podlasiu można też zjeść najróżniejsze potrawy z dziczyzny – z sarny, dzika, a także… żubra!
Z napojów warto skosztować:
- buza – napój z fermentowanej kaszy jaglanej
- kwas chlebowy – mi akurat nie przypadł do gustu, ale jest wielu wielbicieli tego napoju:). Ja kzrobić kwas chlebowy? – pokrojony chleb suszymy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i przykrywamy gazą. Po dobie w temperaturze pokojowej przecedzamy, dodajemy drożdże z cukrem. Pozostawiamy na dobę do fermentowania. Przecedzamy i rozlewamy do słoików. Po trzech dobach jest dobry do picia i od tej pory trzymamy w chłodzie.
- podpiwek – napój fermentowany o ciemnej barwie, wytwarzany z mąki słodowej i drożdży albo kawy zbożowej, chmielu i drożdży)
- dereniówka – nalewka na dereniu jadalnym (Cornus mas)
- lokalny bimber i nalewki na nim wykonane np malinowa.
Warto odwiedzić Podlasie, także z powodu wyjątkowych smaków.
Może Cię również zaintresować:
- Podlaskie Klimaty
- Lokalne Wyroby z Bułgarii
- Miody, Wyroby Różane, Szafran I Gojnik – Czyli Co Można Kupić W Sklepie Zielarskim W Bułgarii
- Co można kupić na targu warzywnym w Rumunii w Tulczy
- Zielarskie pamiątki z Rumunii
- Smaki Teneryfy
1-2.12.2018
Kiszka kartoflana jest wyśmienita, a babki nie jadłam. Trzeba będzie spróbować. Dziękuję za przypomnienie. Smaki litewskie i tatarskie są wspaniałe.