Co można zjeść na Żuławach:
- raki – tradycyjny przysmak (smażone z czosnkiem lub wędzone)
- królika pieczonego w maśle
- zupę klopsową
- babkę ziemniaczaną z boczkiem
- machandel – jałowcówkę produkowana przez mennonicką rodzinę Stobbe
- ser solan – dojrzewający, podpuszczkowy
- ser Werderkäse -początkowo był sprzedawany jako ser żuławski. Był sławny dzięi holenderskim osadnikom, a póxniej szwajcarscy serowarzy wprowadzili przemysłowe metody produkcji.
- Dom Podcieniowy w Żelichowie Mały Holender
- Domy Podcieniowe – Perełki Żuław
- Mennonici – „Amisze”, Co Osuszyli Żuławy Wiślane
- Krajobraz Z Wiatrakiem I Wierzbą – Żuławskie Klimaty W Palczewie
- Wiatrak Koźlak W Drewnicy – Czyli Skąd Się Wzięły Domki Na Kurzej Stopce
- Żuławskie Klimaty W Ostaszewie
- Cmentarz Mennonicki W Stawcu
źródła:
- “Kuchnia Sąsiadów na Żuławach”
- materiały z Restauracji Mały Holender mieszczącej się w domu podcieniowym w Żelichowie
21.09.2019