Smaki Żuław

Machandel aperitif

Co można zjeść na Żuławach:

  • raki – tradycyjny przysmak (smażone z czosnkiem lub wędzone)
  • królika pieczonego w maśle
  • zupę klopsową
  • babkę ziemniaczaną z boczkiem
  • machandel – jałowcówkę produkowana przez mennonicką rodzinę Stobbe
  • ser solan – dojrzewający, podpuszczkowy
  • ser Werderkäse -początkowo był sprzedawany jako ser żuławski. Był sławny dzięi holenderskim osadnikom, a póxniej szwajcarscy serowarzy wprowadzili przemysłowe metody produkcji.

źródła:

21.09.2019

  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Groszki i wyki

Groszki i wyki należą do rodziny bobowate (Fabaceae) Polska: Bułgaria: Polska: Rumunia:      
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *