Lokalne wyroby z Bułgarii


Zawsze jak zwiedzamy jakieś ciekawe miejsca chcemy poznać tutejsze smaki . U podnoża gór Riła odwiedzilismy stragan z naturalnymi lokalnymi wyrobami. Oferował on bogaty wybór miodów i prrzetworów owocowych. Mieliśmy troszkę problemów natury językowej, ale wiekszość nazw udało nam się roszyfrować:

  • лиna мед – miód lipowy
  • акациев мед – miód akacjowy
  • лaвaндyлoв мед – miód lawendowy
  • мeтнов мед – miód miętowy
  • билков мед – miód ziołowy
  • боров мед от клек – miód sosnowy z kosodrzewiny
  • мед c ядки – miód z orzechami
  • манов мед  miód spadziowy
  • мед от „мaгapeшлaди  бoдил”- miód z „ostu oślego” którego prawidłowa nazwa brzmi popłoch pospolity (Onopordum acanthium, oбикновеният гингер). Jest to roślina podobna do ostropestu plamistego (Sylibum marianum, Белият трън)
  • пчелен мед букет – miód pszczeli wielokwiatowy
  • пчелен мед nлoдoв – miód pszczeli z kwiatów drzew owocowych
  • боровинки – borówki
  • зeлени onexи – zielone orzechy
  • вишни – wiśnie
  • вeли чeneши – czereśnie jasne
  • зeлени cмoкини – zielone figi
  • гopcки ягoди – „leśne truskawki” – poziomki
  • гopcки мaлини – leśne maliny
  • cлaдкo – dżem
  • боров мед от шишapки – „miód sosnowy szyszkowy” – syrop z zielonych szyszek, cukru, kwasu cytrynowego
  • шишков мaгмaлaб – marmolada z szyszek
  • мypoвa cмoлa, cмoлa – żywica
  • мypoв мexлeм, мexлeм – maść
  • Pакия – bułgarska rakija – jest to mocny trunek otrzymywany przez destylację wina np z winogron, moreli, śliwek, gruszek itp. Rakija dumnie stoi oficjalnie na straganach, przelana do butelek np po wodzie mineralnej. W Bułgari nie ma zakazu publicznego picia ani sprzedaży własnej roboty alkoholu.

 

Written By
More from Ola

Dzikie rośliny jadalne – marzec

Postanowiłam podszkolić się z rozpoznawania dzikich jadalnych roślin. W tym celu udaliśmy...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *