Borowik ceglastopory

Borowik ceglastopory (Boletus luridiformis)

  • grzyb jadalny, ale niektórzy uważają, że wymaga długiego gotowania,bo podobno może powodować dolegliwości gastryczne.
  • jest pyszny, miąższ ma twardy i zwarty, jest rzadko atakowany przez robaki
  • pory początkowo żółtawopomarańczowe, z wiekiem stają się ceglastoczerwone lub nawet krwistoczerwone
  • ciemnieje natychmiast po naciśnięciu, podobnie jak piaskowiec modrzak
  • można go pomylić z borowikiem ponurym

znaleziony w okolicach Skalnych Grzybów

13.09.2020

Written By
More from Ola

Złota polska jesień w Bieszczadach

Do Bieszczad wybraliśmy się na poszukiwanie złotej polskiej jesieni. Fora podróżnicze od...
Read More

7 komentarzy

Skomentuj Iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *