Borowik ceglastopory (Boletus luridiformis)
- grzyb jadalny, ale niektórzy uważają, że wymaga długiego gotowania,bo podobno może powodować dolegliwości gastryczne.
- jest pyszny, miąższ ma twardy i zwarty, jest rzadko atakowany przez robaki
- pory początkowo żółtawopomarańczowe, z wiekiem stają się ceglastoczerwone lub nawet krwistoczerwone
- ciemnieje natychmiast po naciśnięciu, podobnie jak piaskowiec modrzak
- można go pomylić z borowikiem ponurym
znaleziony w okolicach Skalnych Grzybów
13.09.2020
U nas( Podbeskidzie) nazywamy go gniewusem, bo skaleczony nożem zmienia kolor na sinoniebieski, w okolicach Limanowej występuje pod nazwą pociec
Bardzo smaczny.Gotować 20 minut.
Spożywam od lat.. Problemu z przewodem pokarmowym nie miałem
w Niemczech nazywany jest czarownicą (Hexe) nie zbieram mimo, że ponoć jadalny
Te podobne gatunki trujące są poprostu gorzkie te są słodkie w smaku.
Tak zwany pociec najlepszy do marynowania
Tak jest pyszny ale faktycznie krótko gotowany srajnik murowany przynajmniej u mnie