Rozwój nowotworu wymaga znacznej ilości glukozy, co powoduje zwiększenie zapotrzebowania energetycznego organizmu. T o z kolei uruchania proces glikolizy, w przypadku obecności raka zachodzący w warunkach beztlenowych , gdyż guzy lite sa słabo unaczynione.
W skutek tego powstają cząsteczki mleczanów, których wysokie stężenie we krwi powoduje:
- utratę apetytu,nudności ,
- wymioty
- stany lękowe.
Dochodzi do zmniejszenia spożycia pokarmu, w związku z tym ilość skadników odżywczych w diecie jest niewystarczająca do pokrycia zapotrzebowania energetycznego organizmu,
Uruchamiany jest proces glukoneogenezy, czyli resyntezy glukozy z aminokwasów powstałych z rozpadu tkanki mięśniowej. W tym przypadku, podobnie jak w czasie beztlenowej glikolizy, wytwarzane są mleczany odpowiedzialne za zaburzenia łaknienia i złe samopoczucie.
Fizjologiczną odpowiedzią organizmu na obecność nowotworu jest mobilizacja układu immunologicznego i wytwarzanie cytokin (TNF, IL-1,IL-6, IFN-α, IFN-γ).
Cytokiny:
- hamują łaknienie
- powodują uczucie sytości
- stymulują organizm do wzrostu zużycia energii
Ponieważ choroba ta ma charakter przewlekły, ich stałe wysokie stężenie w organizmie prowadzi do zaburzenia wydzielania hormonów odpowiadających za utrzymanie równowagi metabolicznej. Dochodzi między innymi do:
- zmniejszenia wydzielania insuliny
- zwiększenia produkcji i uwalniania glukagonu, adrenaliny, noradrenaliny, serotoniny
- nasilenia rozpadu białek mięśni w celu resyntezy glukozy
- do zmiany proporcji białek produkowanych wątrobie
Wszystko to przycyznia się do anroreksji, dalszj utraty masy ciała i pogorszenia stanu ozywienia chorego, nawet wówczas, gdy spożywa on odpowiednie ilości pokarmów.
Zaburzenie równowagi metabolicznej powoduje, że utrata masy ciała towarzysząca wyniszczeniu nowotworowemu rozni sie istotnie od tej obserwowanej w czasie zwykłego głodzenia.
W przypadku głodówki ubytek masy ciała wynika z utraty ok 75% tłuszczowej i 25% beztłuszczowej masy ciała (którą stanowią głównie mięśnie szkieletowe),
w kacheksji zmnijeszenie dotyczy w równym stopniu masy tłuszczowej i beztłuszczowej.
źródła:
zywienie chorych z nowotworami, M. JArosz, I. Sajór