Marzanka wonna

Marzanka wonna

Marzanka wonna (przytulia wonna, Asperula odorata, niem Waldmeister)

  • wygląd:
  • szerokie blaszki liściowe, jest dość droban w stosunku do innych przytulii
  • ma kołnierz z listków

działnie i zastosowanie:

  • popularna w Niemczech, Austrii i Szwajcarii  – tam robią z niej wina likiery, nalewki
  • zioło kumarynowe (duża zawartość)
  • zapach ujawnia się dopiero po suzeniu bądź fermentacji bądź po zalaniu alkoholem
  • likier jest słodki i przepyszny (połączenie waniliny z kumaryną)
  • likier można dodać do kawy
  • kumaryny lekko uspkajaja , rozluźniają
  • rozrzedzanie kwi (kumaryna)
  • przedawkowane bół gówy
  • napar działanie lekko antydepresyjne
  • do aromatyzowania słodyczy
Marzanka wonna
Marzanka turyńska (Asperula taurina) – Rumunia

źródła:

  • Materiały z IV Regionalnego Zlotu Zielarskiego – Sudety: Rudawy-Kaczawy
Written By
More from Ola

Herbatka z gałązek czeremchy

Od zawsze interesowałam się i zachwycałam się naturą – ptakami, łąkami, górami,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *