Podbiał pospolity

Podbiał pospolity

Podbiał pospolity (Tussilago farfara)

  • zioło śluzowe, osłonowo na gardło
  • maceratem można smarować w przypadku trądziku
  • łodyżki podbiału sa lekko słone, można zrobić sole ziołowe
  • w kosmetykach działą liftingująco na twarz, do kremów, maśći
  • do podmywań np zdodatkiem glicerytu, nalewki

odróżnienie lepiężnika od podbiału:

  • podbiał kiedyś zwany końskim kopytem – ze wzdględu wygląd liści
  • podbiał jak jest młody, ma meszek, którego pozostałości później zostają na łodydze
  • lepiężnik jak nie jest bardzo młody, nie ma meszku, nie taki jak podbiał
Podbiał pospolity
Podbiał pospolity

źródła:

  • Materiały z IV Regionalnego Zlotu Zielarskiego – Sudety: Rudawy-Kaczawy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Jadalne chwasty – czerwiec

Zaprazam Was po kolejną garść wiedzy na temat zastosowań kulinarnych dzikich roślin....
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *