Podbiał pospolity

Podbiał pospolity

Podbiał pospolity (Tussilago farfara)

  • zioło śluzowe, osłonowo na gardło
  • maceratem można smarować w przypadku trądziku
  • łodyżki podbiału sa lekko słone, można zrobić sole ziołowe
  • w kosmetykach działą liftingująco na twarz, do kremów, maśći
  • do podmywań np zdodatkiem glicerytu, nalewki

odróżnienie lepiężnika od podbiału:

  • podbiał kiedyś zwany końskim kopytem – ze wzdględu wygląd liści
  • podbiał jak jest młody, ma meszek, którego pozostałości później zostają na łodydze
  • lepiężnik jak nie jest bardzo młody, nie ma meszku, nie taki jak podbiał
Podbiał pospolity
Podbiał pospolity

źródła:

  • Materiały z IV Regionalnego Zlotu Zielarskiego – Sudety: Rudawy-Kaczawy
Written By
More from Ola

Jadalne muchomory

Wyrażenie “jadalne muchomory” – nie jest oksymoronem! W rzeczywistości istnieje kilka jadalnych...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *