występowanie w środowisku:
- dużo selenu jest w skałach wulkanicznych, zwykle towarzyszy złożom siarki
- niestety północna Europa, w tym obszar Polski ma gleby ubogie w Selen
- Szczególnie mało jerst go na terenach polodowcowych, uważa się że został wypłukany z gleby przez topniejący lód
działanie:
- zmniejsza ryzyko zawału serca oraz ryzyko niektórych rodzajów raka
- wpływa na działanie układu immunologicznego
- osoby z niskim poziomem Se we krwi mają podwyższone ryzyko zawału. za zawartość Se w mięśniu sercowym jest szczególnie niska w stanach przedzawałowych.Badania na szczurach pokazują wyraźnie, że poziom selenu w organizmie przed zawałemdeterminiujae szanse jego przeżycia.
- zmniejsza bóle reumatyczne i zwiększa ruchliwość stawów obj procesem zapalnym
- poprawia komfort życia mężczyzn z powiększoną prostatą
- polepsza jakość i ruchliwość plemników
- działa przeciwwirusowo
- działa przeciwdepresyjnie
- największe stężenie selenu jest w tarczycy – okazuje się niezbędny do syntezy hormonów prod przez ten gruczoł, podobnie jak jod, ale skutki deficytu jodu są znacznie lepiej rozpoznawane u osób z niedoborem selenu, często stwierdzano niedoczynność tarczycy. Jej objawy takie jak: wrażliwość na zimno, sucha ska, zakłócenia pracy serca, zmęczenie, zły metabolizm tłuszczów (tycie) mogą być wskazaniem do sprawdzenia poziomu selenu.
- “Badania nad bydłem wykazały, że endometrioza u krów może wynikać z niedoborów selenu.””Biorąc pod uwagę przytoczone fakty, widzimy, że przyjmowanie przez kobiety 400-1000 jednostek międzynarodowych naturalnej witaminy E oraz 200 mikrogramów selenu to dobry ruch”Andrew W. Saul Ph. D “Wylecz się sam – megadawki witamin”
występowanie w organizmie człowieka
- selen jest składnikiem selenoprotein, które walczą ze stresem oksydacyjnym
- wchodzi w skład peroksydazy glutationowej – enzymu tworzącego barierę antyoksydacyjną komorek, znajduje się też w innych enzymach (głownie jako selenocysteina i selenometionina, aminokwasy z selenem zamiast siarki)
źródła selenu:
- orzechy brazylijskie ale tylko z Brazylii
- pełnoziarniste zboża, ale biodostępność Se roślinnego jest niska, znacznie lepiej przyswajany jest z produktów zwierzęcych.
- podroby (wątroba nerki i in)
- rośliny przyswajają selen z gleby i nie są zdolne do rozróżnienia selenu od siarki, ale rośliny o większej zawartości związków siarki mają też więcej selenu – np. strączkowe, kapustne
- mięsa, żółtko, jaj, ryby, owoce morza
- większa zawartość selenu w glebach leśnych powoduje, ze kumulują go grzyby, kurki czy maślaki mogą mieć 6mg/kg suszu.
Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie opisanych tu terapii.
źródła:
- prof Iwona Wawer – Suplementy dla ciebie, Jak nie stać się pacjentem.
- Andrew W. Saul Ph. D – Wylecz się sam – megadawki witamin