Przedstawiam Wam prosty przepis na chleb bezglutenowy.
składniki:
- 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
- woda
- sól
- ewentualnie przyprawy: czarnuszka, kminek, mak.
wykonanie:
1. Przepłukaną kaszę gryczaną zalewamy wodą, w ten sposób, aby dłoń położona na powierzchni kaszy była przykryta wodą, tak jak na zdjęciu. Wody nie powinno być ani więcej, ani mniej.
2. Tak zalaną kaszę zostawiamy na 2 dni, aby powstał zakwas.
3. U mnie po 2-ch dniach kasza już wykiełkowała! Po 2-ch dniach dodajemy soli (ja dodałam 3 płaskie łyżeczki soli kłodawskiej), blendujemy zakwas gryczany na gładką masę i wylewamy do foremki, w której później chleb będzie pieczony. (Jeżeli masz formę, do której masa przywiera, wyłóż ja np papierem). Zostawiamy masę chlebową na 8 godzin do wyrośnięcia.
4. Pieczemy w temp 190 stopni przez 1 godzinę.
Gotowe:)
Chleb jest “ciężki”, nie napuszony i ma kwaskowaty smak.
Też taki piekę, ale tylko zalewam wodą przepłukuję ,aż dwukrotnie powiększy swoją objętość (skiełkuje).
Ja daję jeszcze drożdży, wtedy chleb wolniej rośnie, ale ostatecznie jest lepiej wypieczony.