Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy


Przedstawiam Wam prosty przepis na chleb bezglutenowy.

składniki:

  • 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
  • woda
  • sól
  • ewentualnie przyprawy: czarnuszka, kminek, mak.

wykonanie:

1. Przepłukaną kaszę gryczaną zalewamy wodą, w ten sposób, aby dłoń położona na powierzchni kaszy była przykryta wodą, tak jak na zdjęciu. Wody nie powinno być ani więcej, ani mniej.

Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy (2)

2. Tak zalaną kaszę zostawiamy na 2 dni, aby powstał zakwas.

Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy (3)

 

Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy (4)

3. U mnie po 2-ch dniach kasza już wykiełkowała! Po 2-ch dniach dodajemy soli (ja dodałam 3 płaskie łyżeczki soli kłodawskiej), blendujemy zakwas gryczany na gładką  masę i wylewamy do foremki, w której później chleb będzie pieczony. (Jeżeli masz formę, do której masa przywiera, wyłóż ja np papierem). Zostawiamy masę chlebową na 8 godzin do wyrośnięcia.

4. Pieczemy w temp 190 stopni przez 1 godzinę.

Gotowe:)

Chleb jest „ciężki”, nie napuszony  i ma kwaskowaty smak.

Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy (1)

Zapisz

Written By
More from Ola

W drodze na Tarnicę

Zapraszam Was na spacer połoninami aż do najwyższego szczytu polskich Bieszczadów –...
Read More

1 Comment

  • Też taki piekę,ale tylko zalewam wodą przepłukuję ,aż dwukrotnie powiększy swoją objętość(skiełkuje).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *