Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy

Przedstawiam Wam prosty przepis na chleb bezglutenowy.

składniki:

  • 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
  • woda
  • sól
  • ewentualnie przyprawy: czarnuszka, kminek, mak.

wykonanie:

1. Przepłukaną kaszę gryczaną zalewamy wodą, w ten sposób, aby dłoń położona na powierzchni kaszy była przykryta wodą, tak jak na zdjęciu. Wody nie powinno być ani więcej, ani mniej.

Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy (2)

2. Tak zalaną kaszę zostawiamy na 2 dni, aby powstał zakwas.

Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy (3)

 

Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy (4)

3. U mnie po 2-ch dniach kasza już wykiełkowała! Po 2-ch dniach dodajemy soli (ja dodałam 3 płaskie łyżeczki soli kłodawskiej), blendujemy zakwas gryczany na gładką  masę i wylewamy do foremki, w której później chleb będzie pieczony. (Jeżeli masz formę, do której masa przywiera, wyłóż ja np papierem). Zostawiamy masę chlebową na 8 godzin do wyrośnięcia.

4. Pieczemy w temp 190 stopni przez 1 godzinę.

Gotowe:)

Chleb jest “ciężki”, nie napuszony  i ma kwaskowaty smak.

Chleb z kaszy gryczanej bezglutenowy (1)

Zapisz

  • 518
  •  
  • 0
  •  
  •  
Written By
More from Ola

Czebureki – wielkie pierogi – danie kuchni tatarskiej

Dziś przedstawiam Wam czebureki – wielkie pierogi. Jest to potrawa kuchni tatarskiej,...
Read More

2 komentarze

  • Też taki piekę, ale tylko zalewam wodą przepłukuję ,aż dwukrotnie powiększy swoją objętość (skiełkuje).

Pozostaw odpowiedź Małgorzata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *