Dzisiaj kolejny wpis z cyklu Smaki Jesieni. Jeżyna jest bardzo zdrowym owocem, zawiera m.in. antocyjany.
Tym razem zapraszam Was na szybki kisiel jeżynowy.
Co potrzebujemy:
- 1 szklankę soku z jeżyn (może być pasteryzowany)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na małym ogniu gotujemy sok z cukrem. W szklance rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej z zimną wodą. Gdy sok zacznie się gotować, wlewamy rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, aż do zagotowania.
Gotowy kisiel przelewamy do chłodnych miseczek, salaterek.
Może Cię również zainteresować:
- Kisiel z żurawiny
- Konfitura z płatków piwonii.
- Nalewka z czeremchy.
- Nalewka z aronii.
- Borówka brusznica – wiecznie zielona krzewinka o wielu zastosowaniach
1 Comment