Szybki kisiel jeżynowy


Dzisiaj kolejny wpis z cyklu Smaki Jesieni. Jeżyna jest bardzo zdrowym owocem, zawiera m.in. antocyjany.

Tym razem zapraszam Was na szybki kisiel jeżynowy.

Co potrzebujemy:

  • 1 szklankę soku z jeżyn (może być pasteryzowany)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na małym ogniu gotujemy sok z cukrem. W szklance rozrabiamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej z zimną wodą. Gdy sok zacznie się gotować, wlewamy rozrobioną mąkę, cały czas mieszając, aż do zagotowania.

Gotowy kisiel przelewamy do chłodnych miseczek, salaterek.

Może Cię również zainteresować:

Szybki kisiel jeżynowy (2)

 

Written By
More from Ola

Mastyks – pachnąca żywica pistacji kleistej

Żywica mastyksowa (Mastix, Resina Mastix) wydzielina wyciekająca po zranieniu kory pnia lub...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *