Aronia jest istną skarbnicą witamin i zdrowych antocyjanów. Problem jest jednak taki, że sama aronia nie jest smaczna, ma cierpki posmak. Nalewka z samej aronii też nie zachwyca. Trzeba ją połączyć z jakimś innym owocem. Wiele osób robi aroniówkę z gotowanego soku z liśćmi wiśni. Ja Wam chcę zaproponować inny przepis, którego zaletą jest, że nalewkę robimy z surowych owoców. Do zmiany smaku użyłam owoców czeremchy.
Potrzebujemy:
- 1 kg owoców aronii
- 1 kg owoców czeremchy
- 1,5 litra wódki
- 1/2 kg cukru (jak lubicie słodsze napoje możecie zwiększyć ilość cukru).
Wykonanie
Zalewamy owoce wódką, zostawiamy aby się macerowały przez 2 tygodnie, nie dłużej, bo nalewka nabierze gorzkiego posmaku od czeremchy. Następnie zlewamy i dosładzamy do smaku.
Ja jeszcze ciut rozcieńczyłam nalewkę, bo lubię słabsze trunki.
Smacznego!
Co jeszcze można zrobić z aronii:
Może Cię jeszcze zainteresować:
- Nalewka z czeremchy
- Jarzębinówka- nalewka o kolorze bursztynu
- Nalewka z żurawiny na miodzie i soku z brzozy odkażająca drogi moczowe
- Tęcza naturalnych nalewek i win
- Borówka brusznica – wiecznie zielona krzewinka o wielu zastosowaniach
mniam, mniam <3
Blendowanie nalewek to wielka sztuka. Czasem wychodzą smaki wręcz niesamowite. Mamy pole do popisu.
Lekki posmak migdałowy? Super!
Nalewka z aronii jest przepyszna. Moja mama robi ją od kilku lat! 🙂