Odmładzający krem do twarzy aroniowo – różany


W tym roku niesamowicie obrodziła aronia. Dlatego zapraszam Was do wyrzystania całego jej bogactwa także dla cery. Proponuję wykonać krem o działaniu zachowującym młodość i wzmacniającym naczynka krwionośne. Krem zmniejszy zaczerwienienina, jednak sam w sobie ma lekko różowawy odcień.

Najważniejszymi jego składnikami są:

  • wyciąg z aronii bogaty w antocyjany – antyoksydanty o działaniu przeciwzmarszczkowym i wzmacniającym naczynka
  • woda różana i olejek różany – odżywia i odmładza skórę
  • wit C – przeciwutleniacz, chroni skórę i fazę wodną kremu przed oksydacją
  • wit E – przeciwutleniacz – chroni skórę oraz fazę tłuszczową kremu

Skład na 100 g:

  1. MGS – łagodny emulgator pochodzenia roślinnego – 4 g
  2. Olej krokoszowy  – daje lekką emulsję. W tym celu możesz użyć także oleju z lnianki lub pestek malin – 26 g.
  3. Alkohol cetylowy 4 g – stabilizator emulsji otrzymywany z oleju kokosowego i palmowego
  4. Sok z aronii 27 g.
  5. Woda różana 27 g.
  6. Ocet różany 5 g.
  7. Gliceryt z peonii lub pączków roślin – 4g.
  8. Guma ksantanowa – zagęstnik – 0,5 g
  9. wit E – 1 kapsułka
  10. vit C w płynie 1,5 g
  11. Olejek różany – 1 kropla
  12. Benzoesan sodu – konserwant 1g (naturalnie występuje np w żurawinie)

Wykonanie:

  1. W pierwszym naczynku umieszczamy olej, MGS, alkohol cetylowy i stapiamy je ze sobą ogrzewając w łaźni wodnej do temp ok 60 st. C.
  2. W drugim naczynku umieszczamy sok z aronii, wodę różaną oraz ocet różany i  konserwant, mieszamy i też pogrzewamy do temp ok 60 st. C.
  3. Wlewamy zawartość pierwszego naczynia do drugiego, cały czas miksując.
  4. Dodajemy 0,5 g gumy ksantanowej i miksujemy, aż krem stanie się jednolity.
  5. Po ostygnięciu kremu dodajemy składniki wrażliwe na wysoką temperaturę (gliceryt, wit C i E, olejek różany) i ponownie misujemy.
Written By
More from Ola

Kwietniowa Dolina Białego – pierwsze nasze spotkanie z Tatrami 9 lat temu

Dolina Białego Potoku jest to wspaniałe miejsce na to, aby po raz...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *