Odmładzający krem do twarzy aroniowo – różany


W tym roku niesamowicie obrodziła aronia. Dlatego zapraszam Was do wyrzystania całego jej bogactwa także dla cery. Proponuję wykonać krem o działaniu zachowującym młodość i wzmacniającym naczynka krwionośne. Krem zmniejszy zaczerwienienina, jednak sam w sobie ma lekko różowawy odcień.

Najważniejszymi jego składnikami są:

  • wyciąg z aronii bogaty w antocyjany – antyoksydanty o działaniu przeciwzmarszczkowym i wzmacniającym naczynka
  • woda różana i olejek różany – odżywia i odmładza skórę
  • wit C – przeciwutleniacz, chroni skórę i fazę wodną kremu przed oksydacją
  • wit E – przeciwutleniacz – chroni skórę oraz fazę tłuszczową kremu

Skład na 100 g:

  1. MGS – łagodny emulgator pochodzenia roślinnego – 4 g
  2. Olej krokoszowy  – daje lekką emulsję. W tym celu możesz użyć także oleju z lnianki lub pestek malin – 26 g.
  3. Alkohol cetylowy 4 g – stabilizator emulsji otrzymywany z oleju kokosowego i palmowego
  4. Sok z aronii 27 g.
  5. Woda różana 27 g.
  6. Ocet różany 5 g.
  7. Gliceryt z peonii lub pączków roślin – 4g.
  8. Guma ksantanowa – zagęstnik – 0,5 g
  9. wit E – 1 kapsułka
  10. vit C w płynie 1,5 g
  11. Olejek różany – 1 kropla
  12. Benzoesan sodu – konserwant 1g (naturalnie występuje np w żurawinie)

Wykonanie:

  1. W pierwszym naczynku umieszczamy olej, MGS, alkohol cetylowy i stapiamy je ze sobą ogrzewając w łaźni wodnej do temp ok 60 st. C.
  2. W drugim naczynku umieszczamy sok z aronii, wodę różaną oraz ocet różany i  konserwant, mieszamy i też pogrzewamy do temp ok 60 st. C.
  3. Wlewamy zawartość pierwszego naczynia do drugiego, cały czas miksując.
  4. Dodajemy 0,5 g gumy ksantanowej i miksujemy, aż krem stanie się jednolity.
  5. Po ostygnięciu kremu dodajemy składniki wrażliwe na wysoką temperaturę (gliceryt, wit C i E, olejek różany) i ponownie misujemy.
Written By
More from Ola

Co trzeszczy na wierzbie – potrzeszcz!

Zapraszam na wiosenny spacer Doliną Słudwi i Przysowy..Wokół sielskie klimaty. Bardzo lubię...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *