Nazwa antocyjany pochodzi z języka greckiego – anthos – oznacza kwiat, kyanos – niebieski. Antocyjany pospolicie występują w roślinach, a w szczególności owocach. Zazwyczaj nadają im granatowe, czerwone bądź fioletowe zabarwienie. Są to polifenofenolowe barwniki roślinne. Zawarte są np. w owocach aronii czarnoowocowej, bzu czarnego, borówki czernicy, czeremchy, czarnej porzeczki, żurawiny, jeżyny, wiśni, czreśni, ciemnych winogron, granatu, śliwki, tarniny, bakłażana, truskawki, kwiatach chabra bławatka, malwy, kwiatu hibiskusa, nasturcji, piwonii, fiołka i pelargonii, liściach czerwonej kapusty…
Właściwości antocyjanów:
- Zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych – co oznacza, że działają przeciwżylakowo i przeciw “rozszerzonym naczynkom”.
- Polepszają ukrwienie oka, dzięki czemu mogą poprawiać ostrość widzenia (np. czarne jagody Vaccinium myrtillus oraz aronia Photinia) Z antocyjanów szczególne działanie mają tu malwina i cyjanina.
- Są naturalnymi przeciwutleniaczami – zmniejszają ilość wolnych rodników – agresywnych cząstek, które się oskarża o uszkodzenia tkanek, przyspieszone starzenie a nawet sprzyjanie nowotworom.
- Pozytywnie wpływają na krążenie wieńcowe w sercu.
- Działają przeciwmiażdżycowo.
- Działają przeciwnowotworowo wpływając na programowaną śmierć komórki uszkodzonej zwanej apoptozą oraz hamując powstawanie dodatkowych patologicznych naczyń krwionośnych odżywiających guza czyli angiogenezę.
- Zmniejszają otyłość, pozytywnie wpływają na poziom insuliny (zmniejszają insulinooporność) i obniżają poziom glukozy we krwi.
- Hamują rozkład kolagenu i elastyny przez enzymy kolagenazę i eslastazę.
- Działają ochronnie na wątrobę i trzustkę.
- Posiadają działanie przeciwalergiczne.
- Antocyjany aronii obniżają ciśnienie krwi.
- Posiadają działanie przeciwrzodowe (aronia, czarna borówka).
- Kosmetyki zawierające od 0,01 do 0,1% antocyjanów aronii chronią skórę przed promieniowaniem UV.
- Podwyższają poziom “dobrego cholesterolu” HDL (m. in. antocyjany zawarte w czwerwonym winie)
- Działają przeciwzapalnie.
- Antocyjany wraz z proantocyjanidynami oligomerycznymi posiadają działanie przeciwbakteryjne na układ moczowy m.in. przez zmniejszanie przylegania bakterii do błony śluzowej pęcherza.
- Są stosowane do barwienia środków spożywczych.
- Antocyjany zawarte w żywności chronią produkty spożywcze przed zepsuciem.
- Nie znaleziono działań niepożądanych antocyjanów.
Więc nic, tylko jeść kolorowo!
Aby wykorzystać właśności antocyjanów możesz zrobić np:
- Odmładzający Krem Do Twarzy Aroniowo – Różany
- Konfiturę z płatków piwonii.
- Nalewkę z czeremchy.
- Nalewkę z aronii.
- Szybki kisiel jeżynowy.
- Galaretkę z owoców czarnego bzu.
- Nalewkę z żurawiny.
Może Cię również zainteresować:
Borówka brusznica – wiecznie zielona krzewinka o wielu zastosowaniach
Dla ciekawskich
Jeżeli zainteresowała Cię ta grupa naturalnych związków, to poniżej możesz zapoznać się ze szczegółami na ich temat.
Biochemicznie mają wiele wspólnego z flawonoidami, do których są czasami zaliczane.
Antocyjany są rozpuszczalne w wodzie i roztworach alkoholowych. Zazwyczaj w środowisku kwaśnym mają barwę niebieską, która podczas alkalizacji przechodzi w barwę czerwoną. Z surowców roślinnych najlepiej je ekstrahować lekko zakwaszonym alkoholem.
Przykłady antocyjanów występujących w surowcach:
- Dziki bez czarny (Sambucus nigra) – owoc – glikozydy cyjanidyny.
- Borówka czernica (Vaccinium myrtillius) – owoc – glikozydy pelargonidyny, cyjanidyny, delfinidyny i malwidyny.
- Chaber bławatek (Centaurea cyanus) – kwiat – cyjanina (pochodna cyjanidyny).
- Malwa różowa (Alcea rosea) odmiana czarna ” Nigra” – kwiat – glikozydy delfinidyny, malwidyny i petunidyny.
- Piwonia (Paeonia) – peonina i cyjanina.
- Jeżyna (Rubus) – owoc – glikozydy cyjanidyny np. 3-O-glukozyd cyjanidynyny.
- Aronia czarnoowocowa (Photinia melanocarpa) – owoc – 3-O-galaktozyd cyjanidyny (64,5%), 3-O-arabinozydcyjanidyny (28,9%), 3-O-ksylozyd cyjanidyny(4,2%) oraz 3-O-glukozyd cyjanidyny.
- Porzeczka czarna (Ribes nigrum) – owoc -glikozydy cyjanidyny i delfinidyny.
- Winorośl właściwa (Vitis vinifera) – owoc- glukozyd malwidyny.
- Hibiskus (Hibiscus sabdariffa) – kwiaty – hibiscyna.
- Ostróżeczka polna (Delphinium consolida) – kwiaty – glikozydy delfinidyny.
- Granat właściwy (Punica granatum) – owoce – glikozydy delfinidyny.
- Żurawina błotna (Vaccinium oxycoccus) – owoce – glikozydy cyjanidyny, delfinidyny, peonidyny i malwidyny.
Antocyjany należą do glikozydów – związków zbudowanych z części cukrowej – glikonu i niecukrowej – aglikonu. Glikon zbudowany jest z 1-3 cząsteczek cukrów prostych, np. glukozy. Aglikon w antocyjanach zwany jest antocyjanidyną. Naukowcy opisali 15 różnych antocyjanidyn, np. cyjanidynę lub delfinidynę. Natomiast antocyjanów rozpoznano około 500, czyli o ich różnorodności świadczy głównie część cukrowa.
Występują powszechnie w świecie roślinnym. Nie wykryto ich tylko tylko u glonów oraz roślin z rodziny goździkowatych, kaktusowatych i komosowatych (np. burak czerwony, komosa). Rośliny te te posiadają własną, odrębną grupę barwników zwanych betaninami.
tab Stężenie antocyjanów w świeżej masie owoców lub warzyw:
warzywa i owoce
|
stężenie antocyjanów (mg/kg świeżej masy)
|
aronia
|
5060-10 000
|
bakłażan
|
7500
|
borówka
|
825 – 4200
|
ciemne winogrona
|
300 – 7500
|
czarna porzeczka
|
1300 – 4000
|
czereśnia
|
20 – 4500
|
czerwona kapusta
|
250
|
jeżyna
|
1150
|
truskawka
|
150 – 350
|
rabarbar
|
do 2000
|
śliwka
|
20 – 250
|
żurawina
|
600 – 2000
|
borówka brusznica
|
1000
|
bez czarny
|
2000 – 10 000
|
czarna malina
|
1700 – 4277
|
malina
|
100 – 600
|
tarnina
|
1600
|
cebula
|
do 250
|
źródła:
- Magdalena Szaniawska, Anna Taraba, Katarzyna Szymczyk: Budowa,
właściwości i zastosowanie antocyjanów. - Urszula Szymanowska: Antocyjany – polifenole o szczególnych właściwościach.
- Ewa Piątkowska, Aneta Kopeć, Teresa Leszczyńska: Antocyjany – charakterysyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka.
- Magdalena Szaniawska, Anna Taraba, Katarzyna Szymczyk: Budowa, właściwości i zastosowanie antocyjanów.
- Joanna Sikora, Magdalena Markowicz, Elżbieta Mikiciuk-Olasik: Rola i włąściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
- Bagchi D1, Sen CK, Bagchi M, Atalay M: Anti-angiogenic, antioxidant, and anti-carcinogenic properties of a novel anthocyanin-rich berry extract formula.
- http://semmelweis.hu/farmakognozia/files/2016/04/AnthocyaninsR160405.pdf
- http://biotechnologia.pl/farmacja/artykuly/antocyjany-wystepowanie-biosynteza-i-wplyw-na-zdrowie-czlowieka,11138