Antocyjany – ciemne barwniki roślinne o wybitnych właściwościach zdrowotnych

Chaber bławatek (Centaurea cyanus)

Antocyjany pospolicie występują w roślinach, a w szczególności owocach. Zazwyczaj nadają im granatowe, czerwone bądź fioletowe zabarwienie. Zawarte są np w owocach bzu czarnego, borówki czernicy, czarnej porzeczki, aronii, żurawiny, jeżyny, wiśni, ciemnych winogron, granatu, kwiatach bławatka, czarnej malwy, kwiatu hibiskusa, piwonii i fiołka, liściach czerwonej kapusty…

Właściwości antocyjanów:

1 zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych – co oznacza, że działają przeciwżylakowo i przeciw „rozszerzonym naczynkom”

2 działają przeciwzapalnie

3 polepszają ukrwienie oka, dzięki czemu mogą poprawiać ostrość widzenia

4 są naturalnymi przeciwutleniaczami -zmniejszają ilość wolnych rodników, których się oskarża o uszkodzenia tkanek, przyspieszone starzenie a nawet sprzyjanie nowotworom

5 pozytywnie wpływają na krążenie wieńcowe w sercu

6 działają przeciwmiażdżycowo

Bardzo istotną sprawą jest fakt, iż nie znaleziono działań niepożądanych antocyjanów- więc nic, tylko jeść!

 

 

Written By
More from Ola

Bocian czarny

     Do tego roku było to tylko moim marzeniem zobaczyć i sfotografować...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *