Antocyjany – ciemne barwniki roślinne o wybitnych właściwościach zdrowotnych

Chaber bławatek (Centaurea cyanus)
Chaber bławatek (Centaurea cyanus)

Antocyjany pospolicie występują w roślinach, a w szczególności owocach. Zazwyczaj nadają im granatowe, czerwone bądź fioletowe zabarwienie. Zawarte są np w owocach bzu czarnego, borówki czernicy, czarnej porzeczki, aronii, żurawiny, jeżyny, wiśni, ciemnych winogron, granatu, kwiatach bławatka, czarnej malwy, kwiatu hibiskusa, piwonii i fiołka, liściach czerwonej kapusty…

Właściwości antocyjanów:

1 zmniejszają przepuszczalność naczyń krwionośnych – co oznacza, że działają przeciwżylakowo i przeciw „rozszerzonym naczynkom”

2 działają przeciwzapalnie

3 polepszają ukrwienie oka, dzięki czemu mogą poprawiać ostrość widzenia

4 są naturalnymi przeciwutleniaczami -zmniejszają ilość wolnych rodników, których się oskarża o uszkodzenia tkanek, przyspieszone starzenie a nawet sprzyjanie nowotworom

5 pozytywnie wpływają na krążenie wieńcowe w sercu

6 działają przeciwmiażdżycowo

Bardzo istotną sprawą jest fakt, iż nie znaleziono działań niepożądanych antocyjanów- więc nic, tylko jeść!

 

 

Written By
More from Ola

Wrześniowy spacer po lesie – co można ciekawego spotkać…

Dziś zapraszam Was na kolejny wrześniowy spacer po lesie. Natura zadziwia kolorami...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *