Czeremcha – drzewo pachnące migdałami

Czeremcha amerykańska

Już sama nazwa  – czeremcha – bardzo mi się podoba.  Jest to mój ulubiony krzew. Zarówno czeremcha pospolita, jak i amerykańska posiadają cudny zapach, zawierają antocyjany i mają wiele zastosowań. Z liści można zrobić aromatyczną herbatkę fermentowaną w sposób opisany w poście o herbatach. Można także zrobić wywar z gałęzi o zapachu migdałowym i kolorze czerwonej herbaty opisany we wpisie o herbacie z gałązek.  Szczęśliwi posiadacze aparatu do destylacji mają szansę wytworzyć esencję z gałęzi o niezwykłym migdałowym zapachu, którą można dodać np do domowych kosmetyków. Z owoców przygotowujemy marmoladę oraz czeremchówkę – nalewkę o zapachu amaretto.

Można także zrobić nalewkę z aronii inaczej (z owocami czeremchy), aby poprawić walory smako-zapachowe aronii.

Z czeremchy można robić także wino oraz  namiastki kawy.

Na Syberii wyrabiano mąkę czeremchową – proszek z suszonych owoców jako dodatek do zwykłej mąki do wypieku chleba.

Czremcha jest jedną z pierwszych roślin w której wykryto fitoncydy czyli wydzielane na zewnątrz lotne substancje o silnym działaniu mikróbójczym.

W medycynie ludowej była stosowana przy biegunkach zamiast borówki czarnej.

W Polsce występują 2 gatunki:

czeremcha pospolita (Prunus padus, Padus avium, trzemcha)

  • drzewo,
  • kwitnie w maju,
  • liście piłkowate, miekkie

czeremcha amerykańska (Prunus serotina) – gatunek inwazyjny  z Ameryki,

  • ma większe owoce

Ciekawostka:

Czeremcha – to także nazwa szczytu w Bieszczadach ukraińskich, ma wysokość 1130 m. Z niej widać polskie Bieszczady, a szczególnie gniazdo Tarnicy.

źródła:

Written By
More from Ola

Dziki bez czarny

Dziki bez czarny (Sambucus nigra) ang elderberry roślina miododajna młode gałązki są...
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *