Czeremcha – drzewo pachnące migdałami


Już sama nazwa  – czeremcha – bardzo mi się podoba.  Jest to mój ulubiony krzew. Zarówno czeremcha pospolita, jak i amerykańska posiadają cudny zapach, zawierają antocyjany i mają wiele zastosowań. Z liści można zrobić aromatyczną herbatkę fermentowaną w sposób opisany w poście o herbatach. Można także zrobić wywar z gałęzi o zapachu migdałowym i kolorze czerwonej herbaty opisany we wpisie o herbacie z gałązek.  Szczęśliwi posiadacze aparatu do destylacji mają szansę wytworzyć esencję z gałęzi o niezwykłym migdałowym zapachu, którą można dodać np do domowych kosmetyków. Z owoców przygotowujemy marmoladę oraz czeremchówkę – nalewkę o zapachu amaretto.

Można także zrobić nalewkę z aronii inaczej (z owocami czeremchy), aby poprawi ć walory smako-zapachowe aronii.

Z czeremchy można robić także wino oraz  namiastki kawy.

Na Syberii wyrabiano mąkę czeremchową – proszek z suszonych owoców jako dodatek do zwykłej mąki do wypieku chleba.

Czremcha jest jedną z pierwszych roślin w której wykryto fitoncydy czyli wydzielane na zewnątrz lotne substancje o silnym działaniu mikróbójczym.

W medycynie ludowej była stosowana przy biegunkach zamiast borówki czarnej.

W Polsce występują 2 gatunki:

czeremcha pospolita (Prunus padus, Padus avium, trzemcha)

  • drzewo,
  • kwitnie w maju,
  • liście piłkowate, miekkie

czeremcha amerykańska (Prunus serotina) – gatunek inwazyjny  z Ameryki,

  • ma większe owoce

źródła:

Written By
More from Ola

Flawonoidy – kolorowe zdrowie

należą do polifenoli mają charakter żółtych barwnikówme aglikony nie flawonoidy w postaci...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *