Już sama nazwa – czeremcha – bardzo mi się podoba. Jest to mój ulubiony krzew. Zarówno czeremcha pospolita, jak i amerykańska posiadają cudny zapach, zawierają antocyjany i mają wiele zastosowań. Z liści można zrobić aromatyczną herbatkę fermentowaną w sposób opisany w poście o herbatach. Można także zrobić wywar z gałęzi o zapachu migdałowym i kolorze czerwonej herbaty opisany we wpisie o herbacie z gałązek. Szczęśliwi posiadacze aparatu do destylacji mają szansę wytworzyć esencję z gałęzi o niezwykłym migdałowym zapachu, którą można dodać np do domowych kosmetyków. Z owoców przygotowujemy marmoladę oraz czeremchówkę – nalewkę o zapachu amaretto.
Można także zrobić nalewkę z aronii inaczej (z owocami czeremchy), aby poprawić walory smako-zapachowe aronii.
Z czeremchy można robić także wino oraz namiastki kawy.
Na Syberii wyrabiano mąkę czeremchową – proszek z suszonych owoców jako dodatek do zwykłej mąki do wypieku chleba.
Czremcha jest jedną z pierwszych roślin w której wykryto fitoncydy czyli wydzielane na zewnątrz lotne substancje o silnym działaniu mikróbójczym.
W medycynie ludowej była stosowana przy biegunkach zamiast borówki czarnej.
W Polsce występują 2 gatunki:
czeremcha pospolita (Prunus padus, Padus avium, trzemcha)
- drzewo,
- kwitnie w maju,
- liście piłkowate, miekkie
czeremcha amerykańska (Prunus serotina) – gatunek inwazyjny z Ameryki,
- ma większe owoce
Ciekawostka:
Czeremcha – to także nazwa szczytu w Bieszczadach ukraińskich, ma wysokość 1130 m. Z niej widać polskie Bieszczady, a szczególnie gniazdo Tarnicy.












źródła:
- Prunus serotina Ehrh. – czeremcha amerykańska – dr Henryk Różański
- Kwitnie czeremcha – dr Henryk Różański
- Zielarstwo i metody fitoterapii. O ziołach i preparatach ziołowych, dzieje fitoterapii – dr Henryk St. Różański
- Łukasz Łuczaj Dzikie rośliny jadalne Polski – przewodnik Survivalowy
- Jadalne owoce leśne – Wiesław Grochowski
Z kwiatu czeremchy zrobiłam nalewkę odstraszającą,komary, meszki i kleszcze