Dereniówka


Nalewka z derenia właściwego będzie nam pomocna w zaburzeniach żołądkowo -jelitowych, nietrawności oraz przeziębieniu. Warto ją mieć w swojej spiżarni na jesienne wieczory. My pierwszy raz degustowalismy tę nalewkę na Podlasiu.

skład:

  • 1 kg owoców derenia właściwego
  • 1 lir spirytusu 70%
  • 100 g miodu płynnego (patoki)

Owoce nakłuwamy,  zalewamy spirytusem i trzymamy w ciemnym miejscu. Po ok 6 m-cach płyn odcedzamy, filtrujemy i słodzimy płynnym miodem. Czekamy jeszcze miesiąc i nalewka jest gotowa!

źródła:

  • Eliza Lamer Zarawska – Zioła i rośliny Lecznicze
Written By
More from Ola

Kurzyślady – galeria

Kurzyślad należy do rodziny pierwiosnkowatych (Primulaceae). Do tej pory mieliśmy szczęście spotkać...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *