Dereniówka


Nalewka z derenia właściwego będzie nam pomocna w zaburzeniach żołądkowo -jelitowych, nietrawności oraz przeziębieniu. Warto ją mieć w swojej spiżarni na jesienne wieczory. My pierwszy raz degustowalismy tę nalewkę na Podlasiu.

skład:

  • 1 kg owoców derenia właściwego
  • 1 lir spirytusu 70%
  • 100 g miodu płynnego (patoki)

Owoce nakłuwamy,  zalewamy spirytusem i trzymamy w ciemnym miejscu. Po ok 6 m-cach płyn odcedzamy, filtrujemy i słodzimy płynnym miodem. Czekamy jeszcze miesiąc i nalewka jest gotowa!

źródła:

  • Eliza Lamer Zarawska – Zioła i rośliny Lecznicze
Written By
More from Ola

Sromotnik bezwstydny – smaczny grzyb jadalny

„Sromotnik bezwstydny”–  ta na nazwa nie kojarzy się z czymś, co można...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *