Jod – dla tarczycy, piersi, narządów kobiecych i jasności umysłu


Niedawno wpadła mi w ręce książka Lynne Farrow „Jod leczy”. Obraz z tej książki wyłania się bardzo ciekawy, wręcz szokujący.

Dla zarysowania tematu podam kilka cytatów:

  • „Ilość jodu w moczu osób badanych w 2000r była o połowę mniejsza niż niż u badanych w latach 1971-1974.”
  • „Jest to wynik usunięcia go z pieczywa i innych wypieków koło 1970r.”
  • „Jodek potasu może pomagać na tarczycę, ale piersi i jajniki oprócz jodku potrzebują jodu.”
  • „Nieobecność jodu w organizmie jest promotorem raka.”
  • „Dodatkowe leki tarczycowe przyspieszają metabolizm tarczycy, sprawiając, że potrzebuje ona więcej jodu. A ponieważ jest mistrzem regulacji, może ” kraść” z krwioobiegu jod, który płynął do piersi. Jest badanie, które wykryło, że kobiety przez długi czas zażywające leki tarczycowe, częściej zapadają na nowotwory piersi.”
  • „W stanie niedoboru tarczyca i piersi konkurują o tę niewielką ilość jodu, jaka jest dostępna.”
  • „Ponadto inne tkanki gruczołowe np jajniki, które zajmują drugie miejsce pod względem koncentracji jodu w organizmie, w wypadku niedoboru również będą go miały za mało”
  • „Jodowanie soli miała zapobiegać powstawaniu wola, ale niczemu ponadto.”
  • „Jod odczula receptory estrogenowe w sutkach”
  • „Gdy naukowcy podawali jod grupie pacjentek z rakiem piersi po biopsji, stwierdzili że prowadził on do obumierania komórek nowotworowych, spowalniał podziały tych komórek, ograniczał wielkość i liczbę naczyń krwionośnych sprzyjających rozwojowi raka
  • „Jod ograniczał też produkcję estrogenu przez nadreaktywne jajniki”
  • „Progesteron pomaga kierować jod do właściwych komórek”
  • „Zalecana obecnie dzienna dawka jodu wynosi 150 mcg, to za mało jak na nasze przesiąknięte bromem środowisko”
  • „Bromowana mąka jest „wzbogacana” bromianem potasu. Piekarze twierdzą, że lepiej nadaje się do maszyn wyrabiających ciasto i formujących chleby”
  • „Szczury, którym z karmą podawano nawet niewielkie ilości bromu, doznawały zmian przypominających wola.”
  • „Przy podwyższonym poborze bromu aż 1/3 jodu jodu zawartego w tarczycy była przez niego zastępowana.”
  • „Wielka Brytania zakazała stosowania bromianu w pieczywie w 1990r. Kanada zrobiła to w 1994. Szwecja zakazuje bromowanych środków zmniejszających palność.”
  • „Fluorowana woda do picia również pogarsza wchłanianie jodu”
  • „Armia stosowała podawany dożylnie roztwór soli jako środek odtruwający. Woda z sodą”wychwytuje” brom, nie pozwalając mu ponownie zagnieździć się w organizmie. Stosując procedurę obciążania solą, można zapobiec większości, jeśli nie wszystkim skutkom usuwania bromu z organizmu.”
  • „Jak wykazano, słona woda i witamina C ułatwiają wydalanie bromków.”
  • „Istnieje wiele badań kojarzących niedobór jodu z chorobami układu krążenia.”
  • „Potrzebuje go także prostata, przewód pokarmowy, ślinianki, kości i tkanka łączna”
  • „Zalecanie w podejrzeniu raka piersi – 100 mcg jodoralu i ATP cofactors”
  • „Dodawnaie wodorostów do karmy szczurów opóźnia występowanie i zmniejsza liczbę guzów sutka”
  • „Nie da się wywołać raka sutka u szczurów, które mają wystarczająco dużo jodu”
  • Jod poprawia stan tarczycy, powoduje zanik torbieli na jajnikach i kurczenie się mięśniaków macicy oraz daje poprawę nastroju oraz klarowność umysłu”
  • „Przy suplementacji jodu poziom TSH może się wydawać nieprawidłowy, ale te anomalie raczej nie świadczą o niedoczynności tarczycy.”
  • „Każdy stan zapalny ulegnie poprawie dzięki  lekom przeciwzapalnym lub stosowaniu mniejszej ilości odwadniającej kofeiny’

Jeżeli książka mówi prawdę, teraz mamy do czynienia z bromowaną mąką, która konkurencyjnie wypycha jod z naszych organizmów. Aby podołać tej konkurencji potrzebujemy większej ilości jodu, ale należy go wprowadzać ostrożnie, po wcześniejszym uzupełnieniu innych składników (np ATP- cofactors), aby zmniejszyć „objawy przedawkowania jodu”, które wg autorki w dużym przybliżeniu są de facto „objawami wyparcia bromu z komórek do krwi”.

Uzupełnienie jodu prowadzone przez lekarza, tak aby nie doprowadzić do działań niepożądanych z przedawkowania, powinno być poprzedzone przez suplementację substancji, które wpływają na prawidłowy metabolizm jodu:

  • wit C 2-4g
  • wit A 5000 j.m.
  • wit D – tak aby zbadany poziom we krwi >50ng/ml
  • wit B2 -200 mg
  • wit B3 (niacyna) -300 mg
  • cynk (Zn) – 30-50 mg
  • magnez (Mg) – 300-500 mg
  • selen (Se) – 200-400 mcg (Selenometionina się odkłada i kumuluje. Jak selenu jest za dużo to np włosy wypadają. Dlatego po 3 miesiącach trzeba zrobić badania z krwi)

Może Cię jeszcze zainteresować:

P.S Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie udzielam porad medycznych i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie przez Was suplementacji opisanej w tym artykule.

źródło:

 

Written By
More from Ola

Kamienna Brama i Koruna w Broumowskich Ścianach

Kolejne ciekawe miejsca blisko polskiej granicy – zapraszam na dalszy ciąg wycieczki...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *