Jod – dla tarczycy, piersi, narządów kobiecych i jasności umysłu


Niedawno wpadła mi w ręce książka Lynne Farrow „Jod leczy”. Obraz z tej książki wyłania się bardzo ciekawy, wręcz szokujący.

Dla zarysowania tematu podam kilka cytatów:

  • „Ilość jodu w moczu osób badanych w 2000r była o połowę mniejsza niż niż u badanych w latach 1971-1974.”
  • „Jest to wynik usunięcia go z pieczywa i innych wypieków koło 1970r.”
  • „Jodek potasu może pomagać na tarczycę, ale piersi i jajniki oprócz jodku potrzebują jodu.”
  • „Nieobecność jodu w organizmie jest promotorem raka.”
  • „Dodatkowe leki tarczycowe przyspieszają metabolizm tarczycy, sprawiając, że potrzebuje ona więcej jodu. A ponieważ jest mistrzem regulacji, może ” kraść” z krwioobiegu jod, który płynął do piersi. Jest badanie, które wykryło, że kobiety przez długi czas zażywające leki tarczycowe, częściej zapadają na nowotwory piersi.”
  • „W stanie niedoboru tarczyca i piersi konkurują o tę niewielką ilość jodu, jaka jest dostępna.”
  • „Ponadto inne tkanki gruczołowe np jajniki, które zajmują drugie miejsce pod względem koncentracji jodu w organizmie, w wypadku niedoboru również będą go miały za mało”
  • „Jodowanie soli miała zapobiegać powstawaniu wola, ale niczemu ponadto.”
  • „Jod odczula receptory estrogenowe w sutkach”
  • „Gdy naukowcy podawali jod grupie pacjentek z rakiem piersi po biopsji, stwierdzili że prowadził on do obumierania komórek nowotworowych, spowalniał podziały tych komórek, ograniczał wielkość i liczbę naczyń krwionośnych sprzyjających rozwojowi raka
  • „Jod ograniczał też produkcję estrogenu przez nadreaktywne jajniki”
  • „Progesteron pomaga kierować jod do właściwych komórek”
  • „Zalecana obecnie dzienna dawka jodu wynosi 150 mcg, to za mało jak na nasze przesiąknięte bromem środowisko”
  • „Bromowana mąka jest „wzbogacana” bromianem potasu. Piekarze twierdzą, że lepiej nadaje się do maszyn wyrabiających ciasto i formujących chleby”
  • „Szczury, którym z karmą podawano nawet niewielkie ilości bromu, doznawały zmian przypominających wola.”
  • „Przy podwyższonym poborze bromu aż 1/3 jodu jodu zawartego w tarczycy była przez niego zastępowana.”
  • „Wielka Brytania zakazała stosowania bromianu w pieczywie w 1990r. Kanada zrobiła to w 1994. Szwecja zakazuje bromowanych środków zmniejszających palność.”
  • „Fluorowana woda do picia również pogarsza wchłanianie jodu”
  • „Armia stosowała podawany dożylnie roztwór soli jako środek odtruwający. Woda z sodą”wychwytuje” brom, nie pozwalając mu ponownie zagnieździć się w organizmie. Stosując procedurę obciążania solą, można zapobiec większości, jeśli nie wszystkim skutkom usuwania bromu z organizmu.”
  • „Jak wykazano, słona woda i witamina C ułatwiają wydalanie bromków.”
  • „Istnieje wiele badań kojarzących niedobór jodu z chorobami układu krążenia.”
  • „Potrzebuje go także prostata, przewód pokarmowy, ślinianki, kości i tkanka łączna”
  • „Zalecanie w podejrzeniu raka piersi – 100 mg jodoralu i ATP cofactors”
  • „Dodawnaie wodorostów do karmy szczurów opóźnia występowanie i zmniejsza liczbę guzów sutka”
  • „Nie da się wywołać raka sutka u szczurów, które mają wystarczająco dużo jodu”
  • Jod poprawia stan tarczycy, powoduje zanik torbieli na jajnikach i kurczenie się mięśniaków macicy oraz daje poprawę nastroju oraz klarowność umysłu”
  • „Przy suplementacji jodu poziom TSH może się wydawać nieprawidłowy, ale te anomalie raczej nie świadczą o niedoczynności tarczycy.”
  • „Każdy stan zapalny ulegnie poprawie dzięki  lekom przeciwzapalnym lub stosowaniu mniejszej ilości odwadniającej kofeiny’

Jeżeli książka mówi prawdę, teraz mamy do czynienia z bromowaną mąką, która konkurencyjnie wypycha jod z naszych organizmów. Aby podołać tej konkurencji potrzebujemy większej ilości jodu, ale należy go wprowadzać ostrożnie, po wcześniejszym uzupełnieniu innych składników (np ATP- cofactors), aby zmniejszyć „objawy przedawkowania jodu”, które wg autorki w dużym przybliżeniu są de facto „objawami wyparcia bromu z komórek do krwi”.

Uzupełnienie jodu prowadzone przez lekarza, tak aby nie doprowadzić do działań niepożądanych z przedawkowania, powinno być poprzedzone przez suplementację substancji, które wpływają na prawidłowy metabolizm jodu:

  • wit C 2-4g
  • wit A 5000 j.m.
  • wit D – tak aby zbadany poziom we krwi >50ng/ml
  • wit B2 -200 mg
  • wit B3 (niacyna) -300 mg
  • cynk (Zn) – 30-50 mg
  • magnez (Mg) – 300-500 mg
  • selen (Se) – 200-500 mg

Może Cię jeszcze zainteresować:

P.S Wpis ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie udzielam porad medycznych i nie biorę odpowiedzialności za zastosowanie przez Was suplementacji opisanej w tym artykule.

źródło:

 

Written By
More from Ola

Dolinki Krakowskie – Wąwóz Bolechowicki

Zapraszam Was na dalszy ciąg wspomnienia deszczowej wycieczki po jurze. Tym razem...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *