Zdrowa, łatwa i przepyszna czekolada
Co będzie potrzebne:
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka miodu, najlepiej płynnego, jeśli nie jest płynny to lekko podgrzewamy w kąpieli wodnej
1 łyżeczka kakao lub karobu
Opcjonalnie:
bakalie – u mnie skórka pomarańczowa (do środka czekolady)
naturalna esencja waniliowa
Do ozdoby np:
wiórki kokosowe lub płatki migdałów
mrożone owoce
Wykonanie:
Rozpuszczam olej kokosowy do lekko płynnej konsystencji.
Dodaję płynny miód.
Mieszam:)
Dodaję kokao.
Mieszam.
Opcjonalnie dodaję esencję zapachową (u mnie samodzielnie wykonana waniliowa na spirytusie:).
Dodaję bakalie – można dodać do środka czekolady (lub ozdobić na wierzchu:)
Wlewam do foremek.
Czekam aż lekko zgęstnieje.
Ozdabiam na wierzchu np. za pomocą potłuczonych mrożonych malin i wiórków kokosowych.
Smacznego!!!
Super przepis. Bardzo lubię domowe czekolady, a ten przepis przypadł mi do gustu:-)
Cieszę się!
Extra przepis. Wypróbuję 🙂
To jest aż tak proste?? Muszę to koniecznie wypróbować przy najbliższej okazji 🙂
Ale super! Muszę spróbować. Używamy oleju kokosowego w kuchni, ale czekolady jeszcze nie robiłam.
Chętnie bym spróbowała, bo uwielbiam czekoladę, ale taką niezdrową 😉
Fajny przepis 🙂 I na pewno zdrowszy niż sklepowe produkty, w których jest głównie cukier i tłuszcz palmowy.
Robię dokładnie tak samo i uwielbiam! 🙂
Robię! zdecydowanie muszę zrobić! Nie dość, że banalny przepis to jeszcze można polawirować i dodać co się chcę! Dzięki za natchnienie!