Kokum

Kokum (Garcinia indica, black mangosteen)

  • roślina spokrewniona z mangostanem
  • z rodziny kluzjowatych (okrętnicowatych, Clusiacaceae)
  • pochodzi z Indii, stosowana głownie w południowych Indiach
  • wysuszone owoce stanowią przyprawę do o smaku kwaskowatym, cierpkim, słonawym,  dodawanym np do warzywnego curry, ryb, potraw opartych na oleju kokosowym, ziemniakach, okry i chutney
  • kokum można stosować aby nadać potrawom barwę purpurową

Written By
More from Ola

Eleuterokok kolczasty – adaptogen o niezwykłych właściwościach, podobnych do żeń-szenia

Eleuterokok kolczasty (kolcosił szczeciniasty, Eleutherococcus senticosus) zwany żeń-szeniem syberyjskim (Siberian Ginseng) z...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *