Masło orzechowe z paszy dla ptaków


Przestawiam Wam przepis na pyszną pastę z nasion konopi o intensywnym orzechowym zapachu. Oczywiście chodzi o konopie siewne, bez zawartości euforyzujących substancji.

Nasionka kupiliśmy na targu pod hasłem ” karma dla ptaków”

Masło orzechowe z paszy dla ptaków (1)
Nasiona konopi siewnych

 

– Dzień dobry, poprosimy karmę dla ptaków

– a dla jakich ptaków, dużych, małych?

– dla nas!

Pan był bardzo zdziwiony co będziemy robić z karmy dla ptaków, ale finalnie kupiliśmy zapas nasionek, które są źródłem pełnowartościowego białka oraz zdrowych tłuszczów.

Pojawiła się pani, która zaczęła nas wypytywać, co robimy z karmy dla ptaków. Jak usłyszała przepis to powiedziała:

– To ja też poproszę!

Przepis jest bardzo prosty:

  1. Najpierw lekko podprażamy nasiona np na oleju kokosowym do momentu aż zacznie wydzielać się piękny mocno-orzechowy aromat.
  2. Następnie mielimy nasiona z odrobiną soli np w młynku do kawy, albo innym urządzeniu.
  3. Otrzymujemy pyszną pastę o orzechowym zapachu, smaczną do chleba, jak również samą.

Pasta posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Smacznego!!!

Masło orzechowe z paszy dla ptaków (2)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Spicebush (Lindera beznzoin) – indiańska przyprawa i lek

Z linderą zaznajomiłam Was we wpisie o herbatce o zapachu cytryny z...
Read More

4 komentarze

  • Fajny pomysł, ale pisze się tłuszczów, a nie tłuszczy. Tłuszczy, to odmiana od słowa tłuszcza, a nie tłuszcz.

  • Hej, trafiłem deczko przez przypadek na Twojego bloga.
    I pomysły masz świetne. Chciałbym jednak odnieść się do komentarza Agi. Brrrrrrr!!!!!!!
    Jest taka strona prof. Miodka, gdzie dba się o poprawność języka polskiego.
    Komentarze, jak ten powyżej Agi – są głupie i takie uwagi, dobrze jest czynić na forach tematycznych.
    U Ciebie Olu jest fajnie.
    Fajne przepisy, ciekawostki, które pomimo dosyć dużego doświadczenia w przetwórstwie domowym, chętnie wykorzystam 🙂
    Dziękuję 🙂
    Jestem w wielu grupach (wędzarniczych, piwnych, nalewkowych) i tam chodzi raczej o wpisy merytoryczne, fachowość zawodową i hobbystyczną, doświadczenie i przekazanie tego innym.
    Przepraszam za słownictwo, ale w dupie mam, jeżeli ktoś mi źle odmieni przez przypadki.
    Ważne, że chce podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą, poświęca czas na tworzenie takich stron 🙂
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *