Masło orzechowe z paszy dla ptaków


Przestawiam Wam przepis na pyszną pastę z nasion konopi o intensywnym orzechowym zapachu. Oczywiście chodzi o konopie siewne, bez zawartości euforyzujących substancji.

Nasionka kupiliśmy na targu pod hasłem ” karma dla ptaków”

Masło orzechowe z paszy dla ptaków (1)
Nasiona konopi siewnych

 

– Dzień dobry, poprosimy karmę dla ptaków

– a dla jakich ptaków, dużych, małych?

– dla nas!

Pan był bardzo zdziwiony co będziemy robić z karmy dla ptaków, ale finalnie kupiliśmy zapas nasionek, które są źródłem pełnowartościowego białka oraz zdrowych tłuszczów.

Pojawiła się pani, która zaczęła nas wypytywać, co robimy z karmy dla ptaków. Jak usłyszała przepis to powiedziała:

– To ja też poproszę!

Przepis jest bardzo prosty:

  1. Najpierw lekko podprażamy nasiona np na oleju kokosowym do momentu aż zacznie wydzielać się piękny mocno-orzechowy aromat.
  2. Następnie mielimy nasiona z odrobiną soli np w młynku do kawy, albo innym urządzeniu.
  3. Otrzymujemy pyszną pastę o orzechowym zapachu, smaczną do chleba, jak również samą.

Pasta posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Smacznego!!!

Masło orzechowe z paszy dla ptaków (2)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Od Smereka do Chatki Puchatka czyli Połonina Wetlińska po raz drugi

Rok później, zawitaliśmy ponownie na Połoninę Wetlińską, tym razem przebyliśmy ją w...
Read More

4 komentarze

  • Fajny pomysł, ale pisze się tłuszczów, a nie tłuszczy. Tłuszczy, to odmiana od słowa tłuszcza, a nie tłuszcz.

  • Hej, trafiłem deczko przez przypadek na Twojego bloga.
    I pomysły masz świetne. Chciałbym jednak odnieść się do komentarza Agi. Brrrrrrr!!!!!!!
    Jest taka strona prof. Miodka, gdzie dba się o poprawność języka polskiego.
    Komentarze, jak ten powyżej Agi – są głupie i takie uwagi, dobrze jest czynić na forach tematycznych.
    U Ciebie Olu jest fajnie.
    Fajne przepisy, ciekawostki, które pomimo dosyć dużego doświadczenia w przetwórstwie domowym, chętnie wykorzystam 🙂
    Dziękuję 🙂
    Jestem w wielu grupach (wędzarniczych, piwnych, nalewkowych) i tam chodzi raczej o wpisy merytoryczne, fachowość zawodową i hobbystyczną, doświadczenie i przekazanie tego innym.
    Przepraszam za słownictwo, ale w dupie mam, jeżeli ktoś mi źle odmieni przez przypadki.
    Ważne, że chce podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą, poświęca czas na tworzenie takich stron 🙂
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *