Pieprz syczuański
- nie należy do rodziny pieprzowatych (Piperaceae)
- przyprawą są zewnętrzne łupiny suszonych jagód drzewa żółtodrzewu (Zanthoxylum) z rodziny rutowatych (Rutaceae), tej samej do której należą pomarańcze, cytryny itd.
- owoce posiadają smak pieprzowo-cytrynowy
- powodują uczucie drętwienia i mrowienia języka, dzięki zawartości hydroxy-α-sanshool
Jak przyprawa wykorzystywane są różne gatunki żółtodrzewu (Zanthoxylum):
- pieprz syczuański (Szechuan pepper) – są to owoce żółtodrzewu zwodniczego (chińskiego) (Zanthoxylum simulans), który pochodzi z prowincji Sichuan w Chinach
- sanshō (jap 山椒 górski pieprz) – owoce żółtodrzewu pieprzowego (Zanthoxylum piperitum)
- oba pieprze są powszechnie stosowane zamiennie
- kinome – liście żółtodrzewu – posiadają łagodny cytrusowy zapach, jak przystało na roślinę z rodziny rutowatych (Rutaceae)
Inne zastosowania:
- w Japonii z drewna żółtodrzewu wytwarza się moździerze, które nadają lekki smak ucieranym w nich składnikom
- żółtodrzew nadaję się do uprawy w domu – roślina nawet przy małym potarciu wydziela cytrusowy aromat
- są używane także jako drzewka bonsai
Może Cię jeszcze zainteresować: