Pieprz syczuański

Pieprz syczuański

  • nie należy do rodziny pieprzowatych (Piperaceae)
  • przyprawą są zewnętrzne łupiny suszonych jagód drzewa żółtodrzewu (Zanthoxylum) z rodziny rutowatych (Rutaceae), tej samej do której należą pomarańcze, cytryny itd.
  • owoce posiadają smak pieprzowo-cytrynowy
  • powodują uczucie drętwienia i mrowienia języka, dzięki zawartości hydroxy-α-sanshool

Jak przyprawa wykorzystywane są różne gatunki żółtodrzewu (Zanthoxylum):

  • pieprz syczuański (Szechuan pepper) – są to owoce żółtodrzewu zwodniczego (chińskiego) (Zanthoxylum simulans), który pochodzi z prowincji  Sichuan w Chinach
  • sanshō (jap 山椒 górski pieprz) – owoce żółtodrzewu pieprzowego (Zanthoxylum piperitum)
  • oba pieprze są powszechnie stosowane zamiennie
  • kinome – liście żółtodrzewu – posiadają łagodny cytrusowy zapach, jak przystało na roślinę z rodziny rutowatych (Rutaceae)

Inne zastosowania:

  • w Japonii z drewna żółtodrzewu wytwarza się moździerze, które nadają lekki smak ucieranym w nich składnikom
  • żółtodrzew nadaję się do uprawy w domu – roślina nawet przy małym potarciu wydziela cytrusowy aromat
  • są używane także jako drzewka bonsai

 

Może Cię jeszcze zainteresować:

Written By
More from Ola

Miód palmowy z daktylowca kanaryjskiego

Miód palmowy z daktylowca kanaryjskiego (Phoenix canariensis, palmera canaria), miel de palma, guarapo. Nie jest...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *