Pieprz syczuański


Pieprz syczuański

  • nie należy do rodziny pieprzowatych (Piperaceae)
  • przyprawą są zewnętrzne łupiny suszonych jagód drzewa żółtodrzewu (Zanthoxylum) z rodziny rutowatych (Rutaceae), tej samej do któej należa pomarańcze, cytryny itd.
  • owoce posiadają smak pieprzowo-cytrynowy
  • powodują uczucie drętwienia i mrowienia języka, dzięki zawartości hydroxy-α-sanshool

Jak przyprawa wykorzystywane są różne gatunki żółtodrzewu (Zanthoxylum):

  • pieprz syczuański (Szechuan pepper) – są to owoce żółtodrzewu zwodniczego (chińskiego) (Zanthoxylum simulans), który pochodzi z prowincji  Sichuan w Chinach
  • sanshō (jap 山椒 górski pieprz) – owoce żółtodrzewu pieprzowego (Zanthoxylum piperitum)
  • oba pieprze są powszechnie stosowane zamiennie
  • kinome – liście żółtodrzewu – posiadają łagodny cytrusowy zapach, jak przystało na roślinę z rodziny rutowatych (Rutaceae)

Inne zastosowania:

  • w Japonii z drewna żółtodrzewu wytwarza się moździerze, które nadają lekki smak ucieranym w nich składnikom
  • żółtodrzew nadaję się do uprawy w domu – roślina nawet przy małym potarciu wydziela cytrusowy aromat
  • są używane także jako drzewka bonsai

 

 

Written By
More from Ola

Chilijska palma miodowa – jubea

Jubea, zwana jest także palma miodową, ze względu na pozyskiwanie soku „miodu...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *