Pieprz cubeba

Pieprz cubeba (Piper cubeba)

Pieprz cubeba (Piper cubeba)

  • pochodzi z Jawy
  • pnący krzew, osiągający 6 m wysokości
  • znano w Europie w czasach kolonialnych
  • uprawia się go często na plantacjach kawowych
  • krzewy kawowe dostarczają mu potrzebnego do rozwoju cienia
  • pozwala to na wykorzystanie w praktyce jednoczesnej uprawy obu roślin
  • zbiera się niedojrzałe owoce pieprzu i suszy na słońcu

skład olejku lotnego:

  • sabinen
  • terpiniol
  • eukaliptol
  • kadinol i kadinen
  • oprócz tego kubebin (ma ostry smak)
  • piperin
  • żywice

zastosowanie w kuchni:

  • do wypieków ciast
  • gotowe preparaty na zakażenia dróg moczowych oraz na kaszel
  • afrodyzjak
  • w Stanach wchodzi w skład papierosów dla astmatyków

Może Cię jeszcze zainteresować:

Written By
More from Ola

Czermień błotna – tajemnicza przedstawicielka obrazkowatych

Rośnie na ple torfowcowym, trzęsawiskach, ruchomych bagnach. Wygląda bardzo osobliwie. Nie wiem,...
Read More

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *