Jarzębinówka – nalewka o kolorze bursztynu

Z jarzębiny można zrobić wino a także jarzębinówkę – niezbyt popularną nalewkę o bursztynowym kolorze i niepowtarzalnym “jarzębinowym” smaku.

co potrzebujemy:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 l wódki
  • cukier – wedle uznania (przepisy na taką ilość wódki zalecają użycie 250 g cukru, ja dałam zdecydowanie mniej, tak aby smak już mi odpowiadał ale żeby zmniejszyć zużycie cukru)

wykonanie:

  • Jarzębinę mrozimy przez tydzień, następnie sparzamy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki.
  • Zalewamy owoce wódką i … uczymy się cierpliwości:)
  • Czym dłużej pozwolimy na ekstakcję tym lepiej.
  • Moja nalewka czekała 5 miesięcy.
  • Jarzębinówkę zlewamy, filtrujemy i dosładzamy do smaku.

Może Cię jeszcze zainteresować:

Written By
More from Ola

Piwoniowy zawrót głowy

Opisywałam już zastosowanie peonii w lecznictwie i kuchni. Teraz zapraszam Was do...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *