Oskoła – sok z brzozy- jak pozyskać łyk zdrowia na wiosnę


To wspaniałe, że na przednówku, gdy nie mamy jeszcze dostępu do świeżych krajowych warzyw i owoców możemy skorzystać z drogocennego soku brzozowego.

Sok z brzozy czyli tzw oskołę pozyskujemy wczesną wiosną około 2-3 tygodnie przed pęknięciem pączków z listkami.

  • Sok zaczyna krążyć w roślinie gdy przez kilka dni pod rząd temperatura powietrza osiągnie około 10 stopni C.

Jak pozyskać drogocenny sok?

  • Jak nawiercimy otwór i będzie z niego kapać sok to znak, że już nadszedł odpowiedni czas na zbiór oskoły.
  • Wybieramy brzozy, która ma ponad 10 lat i dość gruby pień, nie używamy wątłych ani chorych roślin z naroślami.
  • Otwór można wiercić za pomocą wiertarki na baterie, wkrętarki na wysokości około pół metra od ziemi.
  • Przed nawierceniem warto się przyjrzeć kształtowi drzewa, zastanowić jaką drogą będzie płynął sok.
  • W tak otrzymany otwór wkładamy rurkę, po której będzie ściekał sok.
  • Pod rurką umieszczamy naczynie do naszych zbiorów. Może to być butelka, garnek, słoik. Warto je unieruchomić i przymocować, żeby np wiatr czy deszcz nie pokrzyżował naszych planów.
  • Teraz pozostaje nam tylko czekać na efekty zbiorów:).
  • Po zakończeniu zbierania smarujemy maścią przeciwgrzybiczą dla drzew.

Co nam daje sok brzozowy?

Sok działa moczopędnie, oczyszcza organizm, zwiększa wydalanie piasku z dróg moczowych, dzięki czemu jest wskazany dla osób ze skłonnością do kamieni nerkowych. Wzmacnia organizm, reguluje metabolizm.

Stosowany zewnętrznie:

  • wspaniale wpływa na kondycję włosów,
  • zmniejsza ich przetłuszczanie,
  • działa przeciwtrądzikowo.

Oskoła zawiera:

  • Flawonoidy luteolinę: i kwercetynę
  • Kwasy organiczne: jabłkowy i cytrynowy
  • Sole mineralne: Mg, Ca, Fe, P, K, Cu
  • Witaminy z grupy B, witaminę C,
  • Aminokwasy, Peptydy
  • Garbniki, żywice, salicylany i cukry proste.

Sok z brzozy można zakonserwować w wódce – tak powstanie świetna baza do nalewek.  Ja zrobiłam na tej bazie żurawinówkę.

Nazwa Betula (brzoza) pochodzi od łacińskiego „bitūmen” = smoła bo właśnie z tego drzewa w procesie suchej destylacji przez wieki pozyskiwano smołę drzewną (mieszaninę kwasów żywicznych i kreozotu).
Celtycka nazwa brzozy – „betwiyos”, „betuyā” i „betu” znaczy dokładnie to samo.

Może Cię również zainteresować:

28.03.2016

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Written By
More from Ola

Dzikie goździki – galeria zbiorcza

Zapraszam do kolekcji „moich” dzikich goździków, spotkanych na letnich spacerach…: Goździk pyszny...
Read More

6 komentarzy

  • Nie zapomnij po napełnieniu sokiem brzozowym otwór zatkać, tak aby więcej nie wypływał. Szkoda aby sie zmarnował sok, bo w tym czasie nastepuje tzw. przyrost wiosenny, dzieki transportowaniu substancji odżywczych i największy wzrost drzewa na grubość.

  • Witam.
    mam takie pytanie.
    Czy w chłodny dzień w którym cały czas pada można zbierać sok z brzozy? Ponieważ zrobiłem tak metodą z wierceniem i przez cały dzień nakapalo mi az 2 litry. Nie ma żadnego smaku ani zapachu. Pozdrawiam

    • można, najlepiej wtedy w korku butelki wywiercić otwór i do tego otworu włożyć drugi koniec rurki umieszczonej w brzozie. Dobrze też butelkę przywiązać do brzozy, unieruchomić. Wtedy deszcz nie napada nam do butelki, ani wiatr nie powywraca nam butelki z zebranym sokiem. Z doświadczenia wiem ,że pierwsze zebranie soku z brzozy jest bezsmakowe „kryształowe”. Potem sok leci jakiś mętny, niesmaczny. Życzę udanego zbioru!

Odpowiedz na „dopieszczamy.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *