Tokaj – kraina wina

Tokaj – jest to nazwa regionu w północno-wschodnich Węgrzech sławnego z uprawy winorośli.  Nad regionem góruje wulkaniczna góra Tokaj (515 m n.p.m.), której zbocza pokrywają winnice. U stóp góry w miejscu, gdzie rzeka Bordog wpada do Cisy znajduje się urokliwe miasteczko Tokaj, w którego piwnicach można posmakować wina o nazwie tokaj. Podziemne labirynty piwnic podobno sięgają 1,5 km w głąb góry. Niektóre liczą sobie 600 lat – np słynne piwnice Rakoczego.W Tokaju urzekły mnie uliczki porośnięte bluszczem i różami, śliczne zakątki, małe piwniczki… Specyficzny słodki smak tokaj zawdzięcza procesowi botrytyzacji – w tutejszym mikroklimacie winogrona ulegają szlachetnemu pleśnieniu. Grzyb Botrytis cinerea perforuje skórki owoców, dzięki czemu woda szybciej odparowuje  zwiększając stężenie cukru i kwasów w winogronach, które zaczynają przypominać małe rodzynki. Reszty dopełnia gatunek innej szlachetnej pleśni – Cladosporium cellare. Białe wino tokaj dzieli się na 2 podstawowe gatunki:

  • tokaj szamorodni – “sam się rodzi” – zwykły
  • tokaj aszú – dosładzany wyselekcjonowanymi lekko suszonymi winogronami.

Może Cię również zainteresować:

 

Written By
More from Ola

Nadwarciańskie ptaki czerwcowym porankiem…

Czasami warto wstać o … 4:30! Tym bardziej, jeżeli jest to najdłuższy...
Read More

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *