Tokaj – jest to nazwa regionu w północno-wschodnich Węgrzech sławnego z uprawy winorośli. Nad regionem góruje wulkaniczna góra Tokaj (515 m n.p.m.), której zbocza pokrywają winnice. U stóp góry w miejscu, gdzie rzeka Bordog wpada do Cisy znajduje się urokliwe miasteczko Tokaj, w którego piwnicach można posmakować wina o nazwie tokaj. Podziemne labirynty piwnic podobno sięgają 1,5 km w głąb góry. Niektóre liczą sobie 600 lat – np słynne piwnice Rakoczego.W Tokaju urzekły mnie uliczki porośnięte bluszczem i różami, śliczne zakątki, małe piwniczki… Specyficzny słodki smak tokaj zawdzięcza procesowi botrytyzacji – w tutejszym mikroklimacie winogrona ulegają szlachetnemu pleśnieniu. Grzyb Botrytis cinerea perforuje skórki owoców, dzięki czemu woda szybciej odparowuje zwiększając stężenie cukru i kwasów w winogronach, które zaczynają przypominać małe rodzynki. Reszty dopełnia gatunek innej szlachetnej pleśni – Cladosporium cellare. Białe wino tokaj dzieli się na 2 podstawowe gatunki:
- tokaj szamorodni – “sam się rodzi” – zwykły
- tokaj aszú – dosładzany wyselekcjonowanymi lekko suszonymi winogronami.
Może Cię również zainteresować:
- Czerwone Korale, Czerwone Niczym Wino – Czyli Wino Z Polnej Jarzębiny
- Jesienne Wino Z Owoców Dzikiej Róży
- Wino Z Kwiatów Czarnego Bzu
- Tęcza Naturalnych Nalewek I Win
Byłem miód i wino piłem. Piękne senne miasteczko warte zobaczenia.