Tokaj – kraina wina


Tokaj – jest to nazwa regionu w północno-wschodnich Węgrzech sławnego z uprawy winorośli.  Nad regionem góruje wulkaniczna góra Tokaj (515 m n.p.m.), której zbocza pokrywają winnice. U stóp góry w miejscu, gdzie rzeka Bordog wpada do Cisy znajduje się urokliwe miasteczko Tokaj, w którego piwnicach można posmakować wina o nazwie tokaj. Podziemne labirynty piwnic podobno sięgają 1,5 km w głąb góry. Niektóre liczą sobie 600 lat – np słynne piwnice Rakoczego.W Tokaju urzekły mnie uliczki porośnięte bluszczem i różami, śliczne zakątki, małe piwniczki… Specyficzny słodki smak tokaj zawdzięcza procesowi botrytyzacji – w tutejszym mikroklimacie winogrona ulegają szlachetnemu pleśnieniu. Grzyb Botrytis cinerea perforuje skórki owoców, dzięki czemu woda szybciej odparowuje  zwiększając stężenie cukru i kwasów w winogronach, które zaczynają przypominać małe rodzynki. Reszty dopełnia gatunek innej szlachetnej pleśni – Cladosporium cellare. Białe wino tokaj dzieli się na 2 podstawowe gatunki:

  • tokaj szamorodni – „sam się rodzi” – zwykły
  • tokaj aszú – dosładzany wyselekcjonowanymi lekko suszonymi winogronami.

Może Cię również zainteresować:

 

Written By
More from Ola

Sierpniowe Tatry Bielskie od Doliny Jaworowej do Przełęczy pod Kopą

Następnego dnia rozpogodziło się, dzięki czemu dotarliśmy dalej niż do Polany Pod...
Read More

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *