Tokaj – kraina wina

Tokaj - kraina wina (14)

Tokaj – jest to nazwa regionu w północno-wschodnich Węgrzech sławnego z uprawy winorośli.  Nad regionem góruje wulkaniczna góra Tokaj (515 m n.p.m.), której zbocza pokrywają winnice. U stóp góry w miejscu, gdzie rzeka Bordog wpada do Cisy znajduje się urokliwe miasteczko Tokaj, w którego piwnicach można posmakować wina o nazwie tokaj. Podziemne labirynty piwnic podobno sięgają 1,5 km w głąb góry. Niektóre liczą sobie 600 lat – np słynne piwnice Rakoczego.W Tokaju urzekły mnie uliczki porośnięte bluszczem i różami, śliczne zakątki, małe piwniczki… Specyficzny słodki smak tokaj zawdzięcza procesowi botrytyzacji – w tutejszym mikroklimacie winogrona ulegają szlachetnemu pleśnieniu. Grzyb Botrytis cinerea perforuje skórki owoców, dzięki czemu woda szybciej odparowuje  zwiększając stężenie cukru i kwasów w winogronach, które zaczynają przypominać małe rodzynki. Reszty dopełnia gatunek innej szlachetnej pleśni – Cladosporium cellare. Białe wino tokaj dzieli się na 2 podstawowe gatunki:

tokaj szamorodni – „sam się rodzi” – zwykły

oraz tokaj aszú – dosładzany wyselekcjonowanymi lekko suszonymi winogronami.

 

 

 

 

 

 

 

 

przelotne deszcze dostarczają potrzebnej do jej rozwoju wilgoci. Słoneczne, ciepłe popołudnia pozwalają z kolei owocom odparowywać wodę. Zainfekowane winogrona powoli podsychają, kurczą się i ciemnieją.

w tych rejonach poddaje się pleśnieniu, to powoduje obsuszanie winogron i w konsekwencji koncentrację cukru. Winogrono „zarażone” szarą pleśnią (botritis cinarea) wygląda na zwiędnięte, prawie jak rodzynka (z języka węgierskiego – aszu: uwiędłe). W Botritis Cinarea – łac. (szara pleśń) – choroba pleśniowa wielu roślin, wywoływana głównie przez gronkowca szarego, może być pasożytem lub saprofitem; w przypadku winogron jest ona „błogosławieństwem”, na które czeka się z utęsknieniem (patrz wcześniej

Written By
More from Ola

Niebieskie żaby moczarowe

Czy widzieliście niebieskie żaby? W Polsce? Do tego wydające dźwięki podobne do...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *