Jak zrobić krupnik, ambrosję czyli nalewkę miodową

 

  • 1/2 litra alkoholu (wykorzystałam rakiję z Rumunii)
  • 2 laski wanilii
  • 2 laski cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy (bez albedo)
  • około 1 ziarno mielone kardamonu
  • goździki

Po kilku miesiącach odsączyłam i przefiltrowałam

Dodałam miodu 0,2 litra miodu. Większość przepisów proponuje gotować miód, ale mi szkoda było jego cennych własciwości. Odbiło się to niekorzystnie na klarowności miodu, ale względy zdrowotne były dla mnie wązniejsze niż wygląd trunku.

Tags from the story
Written By
More from Ola

Piaskowiec modrzak – ciekawy grzyb jadalny, który sinieje na niebiesko

Dziś mam dla Was ciekawostkę – dobrego jadalnego grzyba, który sinieje na...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *