Jak zrobić krupnik, ambrosję czyli nalewkę miodową

 

  • 1/2 litra alkoholu (wykorzystałam rakiję z Rumunii)
  • 2 laski wanilii
  • 2 laski cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy (bez albedo)
  • około 1 ziarno mielone kardamonu
  • goździki

Po kilku miesiącach odsączyłam i przefiltrowałam

Dodałam miodu 0,2 litra miodu. Większość przepisów proponuje gotować miód, ale mi szkoda było jego cennych własciwości. Odbiło się to niekorzystnie na klarowności miodu, ale względy zdrowotne były dla mnie wązniejsze niż wygląd trunku.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tags from the story
Written By
More from Ola

Czebureki – wielkie pierogi – danie kuchni tatarskiej

Dziś przedstawiam Wam czebureki – wielkie pierogi. Jest to potrawa kuchni tatarskiej,...
Read More

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *